enge clown

Clowns jagen ons de stuipen op het lijf

De oorspronkelijk Amerikaanse trend waarin mensen vermomd als enge clowns voorbijgangers de stuipen op het lijf jagen duikt in steeds meer landen op. Ook in Nederland zijn de eerste meldingen inmiddels een feit.

Stephen King

Afgelopen weekend was al duidelijk dat het verschijnsel is overgeslagen naar Groot Brittannië en Australië. Daar zijn meerdere meldingen binnen gekomen over ‘griezelclowns’, meestal gebaseerd op de enge clown Pennywise uit de serie It, naar een boek van Stephen King. In de meeste gevallen zijn het grappen van tieners, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij clowns slachtoffers mishandelen of beroven.

Almere

Ook in Nederland zijn de ‘horrorclowns’ opgedoken. De eerste melding is uit Almere. De politie waarschuwt voor een figuur dat mensen de stuipen op het lijf jaagt door verkleed als enge clown met een mes door de stad te lopen. Een jongen van 11 heeft samen met zijn ouders aangifte gedaan en de politie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De clown had een wit gezicht met rode krullenpruik, bloedstrepen op zijn gezicht en bloedsporen op het mes. De politie roept op direct 112 te bellen als de clown gezien wordt.

Oss

De politie in Oss meldt dinsdag 11 oktober 2016 in de avond op Facebook dat een ‘killerclown’ gezien is. Gekleed in een clownspak met een angstaanjagend clownsmasker op, zwaaiend met een mes en een hamer is hij maandag en dinsdag in de buurt van het Elzeneind Park gezien. “Kennelijk vindt u het grappig of leuk om mensen de schrik van hun leven te bezorgen’’, zegt de politie Oss op Facebook, die benadrukt dat het strafbaar is op deze manier ‘clown’ te spelen. “Voor de veiligheid van omstanders, en onze eigen veiligheid, zullen wij u mogelijk benaderen met onze geweldsmiddelen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij willen deze situaties voorkomen en wij willen u dringend adviseren direct met uw ‘grappige’ acties te stoppen.”

McDonalds

De ‘killerclowns’ hebben er in Amerika zelfs voor gezorgd dat McDonalds de bedrijfsmascotte Ronald McDonald even uit de openbaarheid gehaald heeft. In navolging van de Verenigde Staten neemt de keten in Nederland dezelfde beslissing. “Wij hangen zijn pakje voorlopig even in de kast”, zegt een woordvoerster van het bedrijf woensdag 12 oktober 2016.

Waarom houden we niet van clowns?

Veel mensen moeten sowieso al niets van clowns hebben. Of ze nou eng bedoeld zijn of juist grappig. Psychiater Damiaan Denys zegt daarover tegen de NOS: “Omdat ze onvoorspelbaar zijn, dat is eng.” Een andere reden is dat clowns een emotieloos gezicht hebben, dat niet reageert op normale emoties. En in tegenstelling tot voorheen zijn clowns al lang niet meer alleen maar leuk bedoeld. Ze duiken geregeld in boeken en films op als horrorfiguren. Deyns denkt niet dat clowns ooit weer leuk worden: “Misschien is ons gevoel voor humor veranderd. Maar als het zo doorgaat, belandt -ie in het verdomhoekje.” Wat ook geldt voor poppen. “Die zijn ook eng geworden, die worden nu vaak geassocieerd met horror.”

Contactclowns

Gelukkig zijn er ook nog hele positieve ervaringen met clowns. Neem alleen al de Clini Clowns en het werk van Bernadette Teunissen. Als Teuntje gaat zij voor Stichting Puur Clownen op bezoek bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Als ‘contactclown’ zorgt zij ervoor dat zij door het geven van intensieve aandacht en het maken van contact aansluit bij de belevingswereld van de mensen bij wie zij op bezoek is. Die houden altijd de regie en dat zorgt voor hele mooie reacties, zelfs van mensen die normaal helemaal in hun eigen wereld zitten. Door het spiegelen van emoties ontstaan er bijvoorbeeld veel ontroerende situaties. Iets wat het werk voor Bernadette zo mooi maakt.

 

Vindt u clowns nog leuk of moet u niets van ze hebben?

 

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hanneman says:

    Tja, wat zouden dat voor idioten zijn? Copyclowns? Strakjes verschijnen er misschien ook wel enge Donald Ducks of kwaadwillige kabouters. Van dit soort psychoten kun je alleen maar griezelen en ik denk met weemoed terug aan onze vertrouwde Pipo en Mamaloe en hun schattige Petra. Aan de Dikke Deur met zijn gebakjessnuffelpaal. Aan Klukluk….. Ossiepossie.

  2. Parhesia says:

    Dergelijke openbare verkleedpartijen horen bij bijzondere gelegenheden te worden gedragen b.v.b.(carnaval/verjaardagsfeestjes),anders kan men spreken van openbare vermomming/maskerade.Zo kan elke groep of malloot zich maskeren, in uiterste gevallen de grootste ellende aanrichten.Iedere burger dient ten alle tijden herkenbaar te zijn in publieke ruimten,zeker in de huidige tijd waar terrorisme zijn invloed laat gelden.
    Het word hoogste tijd dat we ons meer bezighouden/leren begrijpen dat grenzeloosheid niets te maken heeft met vrijheid/ tolerantie.

    Vrijheid van spreken en handelen betekend niet alles kunnen en willen uiten wat zich in ons brein afspeelt, zo neigen we eerder om voorliefde te creëren voor chaos! Normen en waarden moreelbesef dient gevormd te worden(opvoeding/cultureelbesef etc,) veel gedrag op sociaalmedia duid op grote armoede in kwestie. Vele doen maar wat,.. leven van frust(verslaving?), reageren impulsief uit allerlei onoverwogen onbenulligheid.Er is terdegen sprake van geestelijke armoede ook in ons Nederland-de macht v.d. oppervlakkigheid viert hoogtij-vele onder ons hebben een chronisch gebrek,niet alleen aan slaap, eerder aan verdieping in een hogere essensiele levenszin.Iets wat wezenlijk belangrijker mag blijken dan zombie gedrag,muziek horen,geld uitgeven,..weten hoe je iets kunt zoeken via google.