Duur 03:11
Gepubliceerd op 14 december 2017

Noordbrabants Museum viert komst van Van Gogh

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft onlangs het schilderij Collse watermolen van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh aangekocht. Dit moet gevierd worden, en wel met een gratis openstelling op zaterdag 16 december 2017.

Over het schilderij

Het schilderij van Van Gogh dateert uit 1884, vlak voordat hij werken zoals De aardappeleters en Zonnebloemen maakt. Op het schilderij is, zoals de titel al doet vermoeden, de Collse Molen afgebeeld. Deze passeert Van Gogh altijd als hij van zijn ouders in het Brabantse Nuenen naar Eindhoven wandelt. De molen bestaat bestaat anno 2017 nog steeds.

Het schilderij

 

De ‘echte’ Collse watermolen

Terug naar Brabant

Het werk is lange tijd in het bezit van een Amerikaanse verzamelaar, maar is kort geleden gekocht door het Noordbrabants Museum, dat het nu een ereplaats geeft in hun grootste zaal. Wie het werk wil bewonderen, kan dit op 16 december 2017 kosteloos doen. Daarnaast zijn ook de Collse watermolen zelf en museum Vincentre in Nuenen gratis te bezoeken. In het Noordbrabants Museum zelf kunt u, naast de Collse watermolen, nog meer Van Gogh’s bekijken. Het museum beschikt over verschillende werken die hij maakt voordat hij naar Frankrijk vertrekt.

2,2 miljoen bezoekers voor Van Gogh

Wie op zaterdag 16 december richting het Noordbrabants Museum gaat, moet rekening houden met flinke drukte. Vincent van Gogh is immers mateloos populair. Zo blijkt uit recente cijfers dat het Van Gogh Museum in Amsterdam het beste jaar ooit achter de rug heeft met maar liefst 2,2 miljoen bezoekers. In 2016 doet het museum het met 2,1 miljoen bezoekers ook al bijzonder goed.

Hallo Nederland besteedt aandacht aan de nieuwe Van Gogh in de uitzending van 14 december 2017.

(Bron: website Noordbrabants Museum. ANP, redactie Hallo Nederland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer