Big Ben

Big Ben is 4 jaar stil

Een grootscheepse renovatie van een van de torens van de Londense Big Ben, legt de klok de komende 4 jaar het zwijgen op. Tot 2021 is de klok alleen nog te horen met grote evenementen. 

Clock Tower

De naam Big Ben of Clock Tower is eigenlijk een bijnaam. De klok heet officieel de Great Clock in de Elizabeth Tower en bestaat uit 5 klokken en is 96 meter hoog. Het is de zwaarste klok ter wereld en slaat alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door een voorslag van 4 kleinere klokken die eromheen hangen. Zover bekend is de klok vernoemd naar de Britse bouwer en politicus Sir Benjamin Hall. De klok staat er 157 jaar. Begin jaren 80 en in 2007 zweeg de klok al eerder vanwege een renovatie. In 2012 is de toren omgedoopt in Elizabeth Tower. Dit is naar aanleiding van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth.

Renovatie Big Ben

Reden van het zwijgen van de Big Ben is de renovatie van de Elizabeth-toren waarin de 13,7 ton zware klok hangt. De renovatie is nodig, omdat er barsten zijn gevonden in het mechanisme dat de klok doet luiden. Naast barsten is er ook roest gevonden op het metaal. Wordt dit niet aangepakt dan kan de klok blijvende schade er aan overhouden. Het glas, metaalwerk en de wijzers van de klok worden tijdens de werkzaamheden verwijderd.

Vanaf maandag 21 augustus 2017 is de Big Ben 4 jaar, tot 2021, stil. Alleen met belangrijke evenementen zoals Oud en Nieuw laat de klok van zich horen.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord