Te doen en zien op Bevrijdingsdag 2022

Bevrijdingsdag 2022: dit is er te doen en te zien

Op Nationale Bevrijdingsdag vieren we dat we sinds 1945 in Nederland in vrijheid mogen leven. Nu er geen coronamaatregelen meer zijn, kunnen we Bevrijdingsdag 2022 weer als ‘vanouds’ vieren. Er is in het hele land van alles te doen. Het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken en op diverse plaatsen zijn er festivals en kunt u in gesprek over vrijheid bij een Vrijheidsmaaltijd. 

Bevrijdingsvuur

Het nationale symbool voor de bevrijding is het Bevrijdingsvuur. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het vuur in Wageningen ontstoken. Dit gebeurt door de burgemeester van Wageningen voor Hotel de Wereld, een historische plek. Het vuur toert door het hele land en eindigt bij de 14 Bevrijdingsfestivals. Het vuur symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Lezing

Op 5 mei is er elk jaar een 5 mei-lezing. Dit jaar is dat vanuit Oss, Noord-Brabant. Daar spreekt Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman. Een basisschoolleerling vertelt tijdens de kinderlezing over het thema vrijheid. De lezingen zijn op 5 mei vanaf 12.00 uur te zien op NPO 1.

Bevrijdingsfestivals

U kunt op 14 plekken naar Bevrijdingsfestivals. Naast optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, besteden de festivals veel aandacht aan de actuele ontwikkelingen in Oekraïne. Kijk op de site waar de festival worden gehouden en wat u kunt verwachten.

Vrijheidsmaaltijd

In vrijheid over (on)vrijheid praten, dat is de kern van de Vrijheidsmaaltijd. Op 5 mei kunt u op diverse plekken in het land aanschuiven. In grote groepen, kleine gezelschappen, van een eenvoudige maaltijd tot culinaire hoogstandjes, de maaltijden zijn er in alle vormen. Ga met elkaar aan tafel in gesprek over (on)vrijheid. Kijk op de site waar er Vrijheidsmaaltijden bij u in de buurt worden georganiseerd of hoe u er zelf een organiseert.

Vrijheidssoep

Chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali heeft dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep gemaakt. “Het is een makkelijke en smaakvolle soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen”, aldus Zerouali. Het recept(Pdf) voor de Vrijheidssoep download u hier.

5 mei-concert

De feestelijke afsluiting van de dag is het 5 mei-concert op de Amstel. Eric Corton verzorgt de presentatie en het philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward zorgt voor de muziek. Optredens zijn er van Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke. Het concert is te zien vanaf 20.30 uur op NPO 1.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei. Foto: ANP)

Geef een reactie