angela groothuizen

Angela Groothuizen over haar nieuwe radioprogramma: “Ik wil vrolijkheid en liefde brengen”

Angela Groothuizen presenteert vanaf 5 februari 2022 het nieuwe radioprogramma Angela op NPO Radio 5. Wij spreken met haar over haar liefde voor de radio en haar nieuwe programma.

Vastgekleefd aan de radio

Angela Groothuizen kent u natuurlijk als zangeres, theatermaker en van de tv, maar binnenkort dus ook als radiopresentator. Met haar show Angela is zij de opvolger van Tineke de Nooijs TinekeShow op de zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur. Angela is altijd al gek geweest op de radio. “Mijn moeder zei dat ik als heel klein kind via de bank en de stoel naar de bakelieten radio klom. Die pakte ik dan vast met mijn armpjes en dan drukte ik mijn oor er tegenaan, wachtend tot de Zuiderzee Ballade werd gedraaid. Ik zat er altijd aan vastgekleefd, dus het heeft er altijd al ingezeten. Radio heeft echt zoiets magisch”, vertelt zij.
Later, zij is dan 11, krijgt zij van haar oudste broer een plastic transistorradio. “Dat was echt mijn radio en daarmee ontdekte ik Radio Noordzee. Daar was ik echt aan verslaafd. Die radio nam ik ook overal mee naartoe.”

Radio Noordzee

Toen haar favoriete zender in 1973 dreigde te verdwijnen, heeft zij zich hard gemaakt voor het behoud. “Ik heb toen heel veel leden geworven tijdens de actie Hou ‘m in de lucht. We waren op de markt in Alkmaar en ik dacht meteen: dit moet sneller. Toen ben ik gaan helpen en dat ging heel goed. Ze hebben mij ook direct meegenomen het land in om leden te werven, want ik was daar heel goed in. Ik heb de tijd van mijn leven gehad en ik kwam nog eens ergens, want op vakantie gingen we nooit.”

Niet alleen deze radiogebeurtenis maakt veel indruk op haar. “Ik weet ook nog heel goed dat Rob Out met van die pathetische woorden afscheid nam toen Radio Veronica ermee stopte. Ik weet nog dat ik dat als een heel droevig moment heb ervaren.” Zij weet ook nog waar ze toen was: “Ik stond toen af te wassen bij de Chinees, want ik was aan het sparen om naar Amerika te kunnen.” Ook veel radiomomenten waar zij zelf centraal stond, staan haar nog bij. “Ik vond bijvoorbeeld het interview dat Willemijn Veenhoven met mij hield in 2019 voor NPO Radio 1 een van de leukste interviews die ik ooit voor radio heb gegeven. En ik weet nog goed dat ik buiten liep en voor het eerst mijn single met Angela & the Rude uit de radio van een aantal bouwvakkers hoorde schallen. Dat was wel echt een geluksmoment.”

Muziek van eigen bodem

Het mag duidelijk zijn: zij draagt enorm veel voor de radio met zich mee. Vanaf 5 februari kan zij dit allemaal kwijt in haar eerste, eigen radioprogramma: Angela. Net als in het programma van Tineke, de Nooij, zal er in Angela’s show veel ruimte zijn voor muziek: “Ik zal mijn best doen om veel in Nederland gemaakte muziek te draaien. Er zijn zoveel goede bands. Kijk alleen al naar The Golden Earring, hoeveel goede nummers die hebben.”
Ook hoopt zij ruimte te bieden aan artiesten die misschien niet elke dag op de radio te horen zijn. “Denk aan de muziek van Maarten van Roozendaal, aan Rob Chrispijn, die heel veel voor anderen heeft geschreven, of aan het materiaal dat Lennaert Nijgh samen met Boudewijn de Groot heeft gemaakt. Dat is allemaal hartstikke goed.”

Naast goede muziek, moet de show ook vooral voor een goed gevoel zorgen. “Ik wil vrolijkheid en liefde brengen met het programma. Dat je denkt op de zaterdag: “ik heb er zin in.” Dan is mijn uitzending geslaagd.”

Angela, vanaf 5 februari 2022 elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Beeld: Roland J. Reinders)

Geef een antwoord

Reactie

 1. Volken says:

  Geachte redactie,

  Leuk en een goede keuze om Angela te kiezen, alhoewel ik Jan Rietman ook een goede keuze had gevonden ook zelfde uitzendtijd als Los Vast toen het werd uitgezonden tussen 12.00 en 14.00 h.
  Angela is op dezelfde dag jarig als ik 28 september heb er eens ontmoet in de Red Bullet Studio’s en ze trad vaak op in Los Vast bij Jan Rietman in live optredens.
  Graag zou ik wanneer het mogelijk is bij een uitzending aanwezig willen zijn wanneer het weer mogelijk is net zoals bij Tineke waar ik bij geweest ben in de live shows.
  Gefeliciteerd met beste zender van het jaar ik luister met veel plezier vanuit Hilversum !
  Succes met jullie omroep Max, mijn vader was ook een omroep medewerker, werkte als concertzanger in het Groot Omroepkoor van de NOS 25 jaar o.a in het muziek centrum van de omroep en Concertgebouw.
  Zelf werkzaam geweest bij KPN, British Telecom en Eurofiber voor digitale transport via glasvezel o.a voor TV en Radio verbindingen.

  Met vriendelijke groeten,
  Volken de Jong