Acteur Gene Wilder (83) overleden

De Amerikaanse acteur Gene Wilder is op 83-jarige leeftijd overleden. De acteur stierf zondagavond in Stamford in Connecticut aan complicaties bij de ziekte van Alzheimer.

Willy Wonka

Bij het grote publiek wordt Gene Wilder bekend door zijn rol als Willy Wonka in Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) naar het gelijknamige boek van Roald Dahl. Daarnaast speelt hij in diverse komische films met Richard Pryor waaronder See No Evil, Hear No Evil. Ook is hij te zien in Blazing Saddles (1974), Young Frankenstein (1974) en Silverstreak Expres (1976).  De eerste film die hij met acteur en regisseur Mel Brooks maakt is The Producers in 1968; hij krijgt een Oscar-nominatie voor de beste mannelijke bijrol.

Jerome Silberman

Gene Wilder wordt geboren als Jerome Silberman. Hij groeit op in een gezin van Joods-Russische immigranten in Milwaukee. Hij studeert drama aan de Universiteit van Iowa en bezoekt daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Zijn acteerloopbaan start in het theater, maar vanaf 1964 maakt Wilder de overstap naar het witte doek. Zijn eerste grote rol is die in Bonnie and Clyde uit 1967, waarin hij een begrafenisondernemer speelt die door het bankroverspaar wordt ontvoerd. Zijn eigen naam is volgens Wilder niet geschikt voor grote producties volgens hem klinkt Gene Wilder beter.

Laatste rol

Zijn laatste televisierol speelt Wilder in 2003, in de serie Wlll & Grace.  Hierin speelt de komiek de baas van hoofdpersoon Will. Voor deze bijrol ontvangt Wilder nog een Emmy. Daarna trekt hij zich min of meer terug uit de publieke leven. Wilder is niet scheutig met het geven van interviews. Wel schrijft de acteur nog een aantal boeken, waaronder een autobiografie.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord