Aart Staartjes

Aart Staartjes (81) overleden

Tv-maker en Sesamstraat-icoon Aart Staartjes is zondag 12 januari 2020 op 81-jarige leeftijd overleden. Staartjes raakt vrijdag 10 januari in Leeuwarden ernstig gewond bij een verkeersongeluk en wordt met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij is aan zijn verwondingen bezweken.

Meneer Aart

Staartjes carrière begint in 1957, wanneer hij samen met Eric Herfst en zijn andere vriend Ben Rowold een pantomimegezelschap vormt, genaamd Pantalon. Hij volgde later een studie aan de toneelschool en was in die tijd al te zien op televisie. Staartjes werd bij het grote publiek bekend door zijn rol als Meneer Aart in Sesamstraat. Hij speelde in de kinderserie een lichtelijk nors figuur en mopperde vaak op dieren uit de serie als Tommie, Ieniemienie, Purk en Pino.

Film van Ome Willem en De Stratemakeropzeeshow

Hij neemt ook jarenlang de presentatie bij de intocht van Sinterklaas voor zijn rekening. Ook zijn veel generaties groot geworden met zijn tv-programma’s als Woord voor Woord, een serie bijbelvertellingen die eind jaren 60 begint, en is hij de bedenker van de Film van Ome Willem en de kinderserie De Stratemakeropzeeshow en van JJ de Bom, voorheen kindervriend.

‘Niet bang voor de dood’

In september 2019 vertelt de acteur in het programma Sterren op het Doek nog niet bang te zijn voor de dood en dat hij niet zo lang geleden een beroerte heeft gehad. “Sindsdien neem ik elke dag trouw mijn bloedverdunner in. De dood is wel het minste wat ik vrees. Maar dat ik invalide word, dat lijkt me erg.” Het televisie-icoon zei ook dat hij ‘voelde’ dat de dood dichterbij kwam. “Het is eindig, dat voel ik. Ik voel dat ik in het laatste bedrijf zit. Als je 81 bent zoals ik, dan is de kans dat je 91 wordt bijzonder klein.”

Ongeluk

Staartjes raakt vrijdag 10 januari 2020 in Leeuwarden ernstig gewond bij een verkeersongeluk tussen zijn brommobiel en een auto, waarbij hij uit zijn voertuig wordt geslingerd. Hij wordt met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen bezweken. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Aart Staartjes wordt in besloten kring begraven.

Aart Staartjes bij MAX

In 2016 spreekt Elles de Bruin voor het programma Recht van Spreken met Staartjes. Hij blikt met De Bruin terug op zijn werk en leven. De huidige kindertelevisie betitelt Staartjes als braaf: ”Grappen met poep en pies zijn gewoon heel leuk. Ook schuine moppen zijn leuk. Maar mensen durven dat niet toe te geven. We zijn tegenwoordig zo keurig.” In september 2019 interviewt Özcan Akyol Staartjes voor het programma Sterren op het Doek.

De uitzending van Sterren op het Doek met Aart Staartjes wordt zondag 12 januari 2020 om 18.10 uur op NPO 1 herhaald.

(Bron: NOS/ANP/AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Therese Poulain says:

  De financiële onderneming is gespecialiseerd in alle gebieden van kredietverlening.
  Wij bieden u aanbiedingen die aangepast zijn aan al uw financieringsbehoeften met een persoonlijke lening en investeren in uw grote projecten.
  Dit is voorbehouden aan bedrijven en serieuze mensen die op zoek zijn naar een lening om hun projecten te financieren.
  Wij bieden leningen aan particulieren: consumentenleningen, woningleningen, kredietaankopen, schuldaankopen om alle schulden te consolideren in één enkele lening, schoolleningen voor studenten, autoleningen.
  Wij begeleiden de financiering van uw projecten, zoals de bouw van uw huis, kantoren, uw bedrijf of een project waarvoor externe financiering nodig is. Neem voor meer informatie over het aanbod contact met ons op.

   MAX Vandaag says:

   Het e-mailadres in bovenstaande reactie is verwijderd, conform de voorwaarden voor het plaatsen van reacties.