profielfoto

Digitip: goede profielfoto maken voor sociale media

Bij een profielfoto voor socialemedia-sites zoals Facebook zijn er geen échte voorschriften, maar wel richtlijnen voor een goede profielfoto.

Eerste indruk

Neutrale blik, mond gesloten en recht in de camera kijken. Het zijn zomaar wat voorbeelden van regels waaraan een officiële pasfoto moet voldoen. Bij socialemedia-sites zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn er geen échte voorschriften, maar wel richtlijnen voor een goede profielfoto. Een profielfoto voor sociale media is openbaar. Iedereen, dus niet alleen uw netwerkcontacten, kan deze foto zien. Denk dus goed na wat u wilt uitstralen. Er is maar 1 kans om een eerste indruk te maken. Dus wordt het die van een vrolijke Frans of een chagrijnige Sjaan?

Welk netwerk?

Niet alle sociale netwerken zijn hetzelfde. Is het een zakelijke omgeving of een (h)echte vriendenclub? Uw Facebookcontacten bestaan vaak uit vrienden en kennissen uit het dagelijks leven, (oud-)collega’s en daarnaast misschien nog wat mensen die u online bent tegengekomen. Op Twitter en Instagram is het percentage ‘onbekenden’ een stuk groter. En op LinkedIn treft u vooral zakelijke contacten aan. Houd hier rekening mee bij de keuze van een foto. Dus wel een vakantiekiekje op Facebook, maar liever niet op LinkedIn.

Wat of wie staat erop?

Zorg voor een profielfoto waar u zelf op staat. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Er zijn nog genoeg mensen die een foto van hun huisdier plaatsen, of met een ander persoon erbij. Op deze manier is niet meteen duidelijk van wie het account is. Niet doen dus! Tenzij u iets te verbergen heeft of heel graag met uw huisdier of kleinkind (vraag dan wel om toestemming van de ouder) op de foto wilt. Maar dit soort foto’s kunt u bijvoorbeeld bij Facebook beter gebruiken als omslagfoto. Deze is ook openbaar en biedt veel meer ruimte.

Ook hier is een verschil per netwerk: op Instagram en Twitter vindt niemand het erg als u géén zelfportret als profielfoto gebruikt. Op LinkedIn en andere professionele netwerksites daarentegen kunt u veel contacten wel vergeten als u geen profielfoto van uzelf gebruikt.

Gebruik ook geen foto’s waar duidelijk is dat er iemand anders afgesneden is. Connecties gaan zich afvragen wie er is afgesneden en waarom. Is het een ex-partner? Een vriendin waar u inmiddels bonje mee heeft?

Kwaliteit en formaat

De meeste netwerksites werken met vierkante profielfoto’s. De meeste camera’s maken echter foto’s in een verhouding van 2×3 of 3×4. Om een vierkante foto te krijgen, moet er dus een stuk af. Dit wordt weliswaar automatisch gedaan bij het selecteren van de foto, maar kies dus wel een foto waar nog iets af kan. Geen zin om bij te snijden? Stel de camera tijdens het maken van de foto in op vierkant en u heeft direct het ideale formaat.

Perfecte foto

Zorg voor voldoende (natuurlijk) licht bij het maken van een foto en fotografeer vanuit een voordelige hoek. Van onderaf fotograferen is uit den boze: zo heeft u gegarandeerd een onderkin. Met een zonnebril op een profielfoto kan eigenlijk ook niet met goed fatsoen. Een rustige achtergrond doet ook wonderen; bovendien hoeft niet iedereen de rommel in de kamer te zien.

‘Zelf doen of laten doen?’, dat is de vraag. Een selfie is leuk en u heeft de regie. U weet precies hoe u op de foto komt en wanneer u afdrukt. De touwtjes uit handen geven en iemand anders de foto laten nemen kan ook en levert soms onverwachte en spontanere beelden op. Misschien blijkt uw ‘slechte kant’ wel uw beste!

De perfecte foto is leuk om te zien, maar is ook technisch goed. Het beeld is scherp en heeft voldoende pixels. Gelukt? Dan bent u nog niet klaar: Facebook comprimeert foto’s boven 100Kb, waardoor de kwaliteit achteruit gaat als deze eenmaal online staat. Houd beelden dus klein en bewaar ze eventueel in png-formaat. Eén van de grote voordelen van png ten opzichte van jpg is, dat het ‘lossless’-compressie gebruikt, waardoor er geen kwaliteitsverlies is.

Alternatieven

Zin in iets anders? Met een tijdelijke profielfoto of Facebook kunt u de foto na een bepaalde periode laten verlopen. Wanneer deze tijdelijke profielfoto is verlopen, wordt uw profielfoto automatisch teruggezet naar de vorige profielfoto. Leuk tijdens een verjaardag of op een andere bijzondere dag. Een andere optie is bewegend beeld: met een profielvideo voegt u maximaal 7 seconden beeld toe aan uw openbare profiel.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie