35 jaar Oerol

De duinen, stranden, bossen, dijken, schuren en straten van Terschelling vormen dit weekend het decor van het Oerol Festival. Het Waddeneiland staat 10 dagen lang in het teken van theater, dans, beeldende kunst en muziek.

Joop Mulder

In 1981 werd het festival door Joop Mulder opgericht. Toen eigenaar van café de Stoep in Midsland. Een jaar later in 1982 was de eerste editie een feit. Nog altijd is Mulder creatief directeur van het festival. Wat klein begon is na 35 jaar uitgegroeid tot een van de grootste locatiefestivals van Europa. Gemiddeld strijken 50.000 festivalgangers neer op Terschelling. Oerol wordt bewust in juni georganiseerd. Dan is het eiland op haar mooist.

Overal

In het Terschellings dialect en het Fries wordt ‘overal’ uitgesproken als oerol. Het is afgeleid van de tijd van het jaar  dat het vee overal op het eiland werd losgelaten om te grazen; in het voorjaar.

Jubileum jaar

De 35e editie van Oerol wordt gevierd met de wereldpremière van de dansvoorstelling Rizoma van Compañia Sharon Fridman. Het gezelschap danst in het duinlandschap op Terschelling. 50 getrainde en niet-professionele dansers creëren samen een voorstelling op Arjens Duin bij zonsopkomst. Andere voorstellingen komen van Collectief Walden, BOG, Moeremans&Sons, Metawad en vele anderen.

Oerol Festival 2016 is van 10 t/m 19 juni 2016 op Terschelling. Woensdag 8 juni 2016 is Tesse Boerman, documentaire maakster en bestuurslid van Oerol, te gast bij Tijd voor MAX Radio.

Geef een reactie