containers

Nederlandse kust bedolven onder afval overboord geslagen containers, hoe staat het ervoor?

Een groot deel van de Nederlandse kust is getroffen door een stroom van afval, afkomstig uit 270 overboord geslagen zeecontainers van het schip MSC Zoe. Er zijn verschillende grote acties opgezet om alle troep weer op te ruimen. Hoe staat het ervoor? 

Milieuramp

De goederen uit de containers zitten in piepschuim en plastic verpakt. Dat verpakkingsmateriaal belandt nu in zee, op het strand en in de duinen. Als dat langer in zee ligt, vrezen de organisaties dat vogels en andere dieren erin stikken. Ook kan het uiteenvallen in kleinere stukjes en zo bijdragen aan de plasticsoep. In 3 van die containers zit organisch peroxide, maar die containers zijn nog niet gevonden. Wel is op Schiermonnikoog een zak met 25 kilo van het poeder aangetroffen die volgens de veiligheidsregio afkomstig is uit één van die containers. Mensen wordt aangeraden aan weg te blijven bij het spul en de brandweer te bellen als ze het zien liggen. Wie toch in contact is geweest met het poeder wordt aangeraden naar de huisarts te gaan.

Strandjutters

Veel strandjutters zijn op de been om waardevolle materialen te vinden. De stranden van de Waddeneilanden liggen vol met plastic speelgoed, IKEA-meubels, tv’ s, auto-onderdelen en verpakkingsplastic.

Troep op de Waddendijk.

Defensie

Het getroffen gebied beslaat inmiddels buiten de Waddeneilanden ook de noordkust van Friesland en Groningen. Defensie stuurt vrijdag 4 januari 2019 zo’n 100 militairen naar de Waddeneilanden om de stranden op te ruimen. De verwachting is dat de militairen er zo’n 2 dagen werk aan hebben. De hulptroepen gaan in eerste instantie naar Schiermonnikoog, omdat daar “de nood het hoogst is en de bijstand het meest beperkt”, aldus Defensie. Maar als er op andere eilanden nog veel rommel aanspoelt, worden de militairen mogelijk ook daar ingezet.

MSC Zoe

Militairen komen aan op Schiermonnikoog.

containers

Vrijwilligers Terschelling

De burgemeester van Terschelling heeft ook om hulp van Defensie gevraagd. In elk geval kan het eiland op zaterdag 5 januari 2019 rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds (WNF) gaan die dag met 100 vrijwilligers de stranden van Terschelling schoonmaken. Het strand van het Waddeneiland is over een lengte van 20 kilometer vervuild.

Vlieland

De gemeente Vlieland heeft per brief de Zwitserse rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade op het Waddeneiland die ontstaan is door de aangespoelde containers. Dat heeft burgemeester Tineke Schokker (CDA) van Vlieland in het televisieprogramma Jinek gezegd. Volgens de burgemeester heeft de rederij MSC verzekeringsagenten naar de Waddeneiland gestuurd om de schade op te nemen. Schokker vertrouwt er op dat MSC de schade vergoedt.

Ameland

Toeristen, eilandbewoners, loonbedrijven en medewerkers van de gemeente Ameland hebben inmiddels een groot deel van het Amelandse strand opgeruimd. Over een lengte van ruim 8 kilometer is het strand ontdaan van de rommel uit de overboord geslagen containers, meldt de gemeente. In totaal is ruim 200 ton afval opgeruimd, waaronder schoenen, meubels, auto-onderdelen, matrassen en piepschuim. Burgemeester Gerard van Klaveren vreest wel dat na het hoogwater het strand opnieuw bevuild zal zijn, omdat er nog veel containers in zee liggen. Vrijdagochtend 4 januari laat de gemeente weten of de schoonmaakactie wordt hervat.

containers

Vissers

Boven de Waddeneilanden wordt veel gevist op garnalen en platvis. Dezer dagen worden ook uit de containers afkomstige spullen uit het water gevist. Vissers maken zich zorgen over de containers die nu op zee ‘dobberen’. De Nederlandse Vissersbond wil zo snel mogelijk de locaties weten van de (gezonken) containers, want die kunnen schade veroorzaken aan de kotters en netten. Ook kunnen boten kapseizen en zinken als de sleepnetten achter een container blijven haken. Daarnaast kan gevangen vis vervuild of beschadigd raken door het afval. “Hierdoor kan mogelijk de vangst worden afgekeurd met alle gevolgen van dien. Dat is desastreus voor de visserij”, vreest Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond.

Schepen met sonar om containers op te sporen

De verantwoordelijke rederij heeft eerder laten weten het incident serieus te nemen. Zowel op het gebied van de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten. “Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten”, aldus een woordvoerder. Het bedrijf zet schepen in die zijn uitgerust met sonar, om de kwijtgeraakte containers op te sporen.

Strafrechtelijk onderzoek

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de overboord geslagen containers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport. Rijkswaterstaat heeft de reder van vrachtschip MSC Zoe inmiddels ook aansprakelijk gesteld voor de schade die overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder heeft, zoals hierboven te lezen, de gedupeerde gemeente Vlieland dat ook gedaan.

(Bron: ANP)

Geef een reactie