2 minutenverhalen

2minutenverhalen: familieverhalen over oorlog en vrijheid verteld door generaties van nu

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is door de oorlog in Oekraïne actuelere dan ooit. Des te belangrijker is het dat we stilstaan bij de vrijheid waarin wij mogen leven. Dat doen we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag op 5 mei, maar ook door verhalen over de oorlog en de bevrijding levend te houden. Nationaal Comité 4 en 5 mei is daarom met een campagne gestart om deze verhalen, 2minutenverhalen, met elkaar te delen: Vrijheid deel je met elkaar.

4 en 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn we om 20.00 uur 2 minuten stil. We herdenken allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking. Daarnaast is 5 mei, meer dan ooit, een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.  

2minutenverhalen: Vrijheid deel je met elkaar

Om de verhalen rond de oorlog en de bevrijding levend te houden is Comité 4 en 5 mei een campagne gestart: Vrijheid deel je met elkaar. In 16 zogeheten 2minutenverhalen hoort u familieverhalen over oorlog en vrijheid, verteld door de generaties van nu. Want het is van groot belang dat we niet vergeten hoe kwetsbaar vrijheid is. Beluister de verhalen van onder anderen Henk, Lies, Coosje of van Salo en Gerda.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Herdenken en vieren

Met deze verhalen roept het comité iedereen ook op om te herdenken en te vieren op 4 en 5 mei. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie over herdenken en het vieren van de bevrijding op de site.

Ook MAX staat in aanloop naar de Nationale Herdenking en Nationale Viering Bevrijdingsdag met verschillende documentaires en dramaseries stil bij deze dagen. Kijk hier voor een overzicht.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Geef een reactie