Jan Slagter

Jan Slagter over 4 en 5 mei 2019: samen één

Jan Slagter deelt elke week zijn visie op actuele zaken met de lezers van MAX Magazine. Deze keer over Het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Draagvlak nog steeds groot

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat ieder jaar het Nationaal Vrijheidsonderzoek uitvoeren om de beleving van Nederlanders ten aanzien van 4 en 5 te mei te volgen. Deze beleving kan in de loop der tijd veranderen. De Tweede Wereldoorlog ligt immers steeds verder achter ons en jongere generaties hebben geen eigen herinneringen meer aan deze oorlog. Uit de laatste onderzoeksresultaten blijkt gelukkig dat het draagvlak onder de bevolking voor de herdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei nog steeds groot te zijn.

65-plussers sterk emotioneel betrokken

Uiteraard zijn 65-plussers meer emotioneel betrokken bij deze dagen dan jongeren. Het is daarom spijtig te moeten constateren dat het aandeel mensen dat de Nationale Herdenking via de media volgde afnam van 62 procent naar 49 procent en dat steeds minder mensen daadwerkelijk 2 minuten stilte in acht nemen (van 85 procent naar 78 procent). Niettemin beschouwen 9 op de 10 mensen Dodenherdenking als een moment om respect te tonen voor oorlogsslachtoffers, 8 op de 10 zien het als een moment van saamhorigheid. 6 op de 10 Nederlanders geven aan dat ze zich verbonden voelen met andere Nederlanders tijdens de Dodenherdenking. Dat is meer dan bijvoorbeeld tijdens grote sportevenementen. 8 op de 10 mensen vinden 5 mei een dag waarop ze erbij stilstaan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting is, als het aan Nederlanders ligt, het meest wezenlijke van leven in een democratie. Laten we zo lang mogelijk die saamhorigheid koesteren evenals de vrijheid van meningsuiting, hoewel die 2 waarden steeds vaker op gespannen voet met elkaar staan. Ik word namelijk weleens meningenmoe, vooral op social media, waar godzijdank slechts een klein deel van de bevolking elkaar met zeer felle bewoordingen de maat neemt. Laten we daar tenminste op 4 en 5 mei afstand van nemen.

(Bron: MAX Magazine nr. 18)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Lierse Frans says:

    Op 11 april schreef ik:
    Ik ben een oud-schoolleider (73). Al vele jaren ben ik betrokken (geweest) bij allerlei momenten waarbij kinderen van basisscholen in contact gebracht worden met overlevenden van de oorlog 1940-1945. In 2015 heb ik reeds een boekje met behulp van de kinderen samengesteld over die periode. Alles rondom gemeente Westland. Voor 2020 ben ik weer bezig. En weer zijn de kinderen op pad om verhalen te verzamelen. “Kinderen van nu hertalen de verhalen van kinderen van toen.” Het betreft een particulier initiatief. De boekjes (4000) worden gratis uitgedeeld in april 2020 aan de leerlingen van de groepen 7 en 8 en de brugklassers. Nu aandacht daaraan besteden geeft mogelijkheden voor anderen ook nog iets te doen voor herdenken in 2020. Nu hebben we nog de mogelijkheid om met overlevenden van die periode te spreken. Juist in deze maand zou omroep MAX daaraan aandacht kunnen besteden. Tijd voor MAX is toch ook bestemd voor de gewone vrouw/man en niet alleen voor allerlei ‘artiestenverhalen en bekende Nederlanders’. Durf het aan daar een keer een ietsje buiten te treden. In blijde afwachting van uw reactie. Dank voor het lezen.
    Frans Voskamp

    Op 1 mei herhaalde ik:
    Geachte medewerkers van MAX

    [misschien nuttig om leidinggevenden van MAX ook eens te confronteren met deze mail]

    Wat jammer dat het gewone kind en de gewone man/vrouw waarvan er zoveel in Nederland zijn het ook bij MAX steeds weer moeten afleggen tegen allerlei hotemetoten die braaf hun eigen programma zitten te promoten. Weer een ervaring rijker, maar wel diep teleurgesteld dat er geen interesse is voor wat kinderen zelf presteren op basis van wat ouderen (nu het nog kan) hen verteld hebben over het leven als kind in een oorlogsperiode..
    Ik dacht dat MAX daar wel iets mee gedaan zou hebben.
    Over en uit….einde oefening. Maar er zijn gelukkig nog kinderen en ouders die mij stimuleren ook anderen te doordringen van ‘opdat we niet vegeten’
    Maar het boekje komt er zonder jullie ook wel. Mogelijk hadden anderen in Nederland het initiatief over kunnen nemen in hun eigen omgeving. Er komt nog zoveel boven water. Nogmaals jammer, het is niet anders.
    Met groeten,
    Frans Voskamp (73, doelgroep MAX toch?)

      MAX Vandaag says:

      Beste heer Voskamp, bedankt voor uw reactie. Op onze website is alleen bovenstaande reactie binnen gekomen. Wie weet is het het handigste uw verzoek aan de publieksservice te richten. U vindt het contactformulier via: https://www.maxvandaag.nl/contact/ Of de redactie van Tijd voor MAX te benaderen via hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/tijdvoormax/