kamerplanten

Zo overleven kamerplanten (een oppas) tijdens vakantie of afwezigheid

Een week zonder uw goede zorgen kunnen de meeste kamerplanten wel overleven. Zeker als u wat extra maatregelen neemt. Gaat u langer van huis, bijvoorbeeld op vakantie of een behandeling in het ziekenhuis, dan is hulp van buitenaf welkom. Bekijk tips om degene die uw planten bij uw afwezigheid verzorgt op weg te helpen. Zodat u uw kamerplanten bij terugkomst springlevend aantreft.

Kamerplanten neerzetten op plantensoort

Laat uw hoeveelheid kamerplanten en de beschikbare ruimte het toe, zet planten dan zoveel mogelijk bij elkaar neer op verzorgingseisen qua water en licht. Zo plaatst u bijvoorbeeld alle vetplanten en cactussen bij elkaar, planten die juist veel water nodig hebben en alles wat daar tussenin zit. Uw vetplanten en cactussen hebben tijdens uw afwezigheid waarschijnlijk helemaal geen water nodig en door ze bij elkaar te zetten, is duidelijker dat die hele groep geen water hoeft. Want een teveel aan water is bij de meeste planten funest en bij dergelijke planten al helemaal. Geef de kamerplanten die dat nodig hebben de dag voor uw vertrek nog plantenvoeding, zodat uw oppas daar niet naar om hoeft te kijken.

Laat instructies achter

Schrijf een korte instructie, waarbij u bijzonderheden vermeldt, zoals bijvoorbeeld een plant die extra veel water nodig heeft of waar de gieter staat. Mail of print deze instructie, maar leg hem niet ergens in het zicht van een raam zonder raambekleding. Zo geeft u niets weg aan eventuele inbrekers die naar binnen kijken en anders kunnen zien dat u waarschijnlijk weg bent. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van memo’s op de plantenpotten. Zorg ervoor dat die vanuit raamkanten zo min mogelijk te zien zijn. Vermeld in uw handleiding eventueel een linkje naar het kamerplantenoverzicht op MAX Vandaag. Hierin kan uw oppas voor heel veel bloeiende en groene kamerplanten extra verzorgtips vinden.

Loop uw verzameling kamerplanten een keer met uw oppas door

Neem de verzorging van uw kamerplanten een keertje met de plantenoppas door. U kunt dan misschien weinig water zeggen, maar hoeveel is dat? 1 seconde gieten of 3? Geen gelegenheid om het voor die tijd met elkaar door te nemen? Maak dan een filmpje hoe u normaal uw planten water geeft en stuur dat toe. Er zijn ook professionele oppascentrales, die (vaak naast huisdieren) ook planten verzorgen. Ook in dit geval wordt er vaak van tevoren een afspraak gemaakt om alles door te nemen. Via Google kunt u met bijvoorbeeld de zoektermen oppas planten, huisoppas, plantenopvang of dierenoppas controleren of er 1 bij u in de buurt actief is. Wees wel zorgvuldig tijdens het informeren, dat u niet aan zomaar aan iedereen vertelt wanneer u precies van huis bent.

kamerplanten
Lees ook: Zo helpt u uw kamerplanten de herfst en de winter door

Creëer de meest optimale omstandigheden

Kamerplanten kunnen het kortere tijd wel met wat minder licht doen. Het zorgt er bovendien voor dat ze iets minder water verdampen. Doe bij ramen waar inbrekers naar binnen kunnen kijken daarom gerust uw lamellen of gordijnen half dicht. Zo valt er overdag wel wat licht naar binnen, maar is er geen zicht op de gehele kamer. Planten met een grote lichtbehoefte kunt u tijdelijk verplaatsen naar ramen waar inbrekers niet zo makkelijk bij kunnen. Laat u alles open, zet uw wat gevoeligere planten dan iets verder de kamer in. Als het erg warm wordt terwijl u er niet bent, lopen ze zo niet het risico op verbranden en extra snel uitdrogen. Bij planten die een hoge luchtvochtigheid prefereren kunt u bakjes met water tussen de planten plaatsen. Verpot uw planten niet kort voor uw vertrek, zodat ze op hun sterkst zijn en niet van een verpotbeurt hoeven te herstellen.

inbrekers
Lees ook: Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie

Watergeefsysteem in noodgevallen

Lukt het niet om een oppas te vinden voor tijdens uw afwezigheid, dan kunt u een watergeefsysteem overwegen. Probeer dit wel uitgebreid van tevoren uit, want dit soort systemen werken niet altijd even goed en niet alle kamerplanten zijn er geschikt voor. Ook de waterreservoirs kunnen weer leeg raken, dus bereken goed hoeveel uw planten ongeveer nodig zullen hebben.

Bij terugkomst

Controleer bij thuiskomst bij al uw planten of ze niet in een laag met water staan of juist veel te droog. Laat planten die te nat staan eerst weer goed opdrogen voor u opnieuw water geeft en zet uitgedroogde planten in een bak met water, zodat ze van onderaf hun kluit kunnen volzuigen. Als u van bovenaf op de grond giet loopt het water waarschijnlijk in 1 straal door de uitgedroogde kluit naar beneden en hebben ze er niet zoveel aan. Hebben uw kamerplanten opeens gele bladeren, bekijk dan ons eerdere artikel, waarin we 9 veelvoorkomende oorzaken en oplossingen bespreken.

(Bron: Mooi wat planten doen, Nu.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Sanny Klingler says:

    Ik vind het geen goed idee om planten te gaan verhuizen voor het water geven. Ze zijn gewend aan hun plekje / lichtval en het is voor inbrekers makkelijk te zien dat er in dat huis wat is aangepast.
    Het hoeft geen zware klus te zijn voor de buren. We hebben ons huis tegenwoordig niet meer zo vol staan met planten en die van mij zijn eigenlijk altijd al gewend aan één keer per week water geven. Dan is het toch goed te doen? Wel even een briefje maken met aanwijzingen hoeveel water ze moeten hebben!