haar

Zelf aan de slag met de schaar nu de kapper dicht is? Misschien beter van niet

Nu alle kappers dicht zijn kan de verleiding om zelf de schaar ter hand te nemen groot zijn. Niet doen, zeggen kappers. “Vaak zijn we dan maanden of langer bezig om het weer in het juiste model te krijgen.”

Even geduld a.u.b.

Door de coronacrisis hebben ook kappers hun deuren moeten sluiten. Zoals het er nu naar uitziet blijven zij echt nog een tijdje dicht. Op zich geen ramp, maar van mensen die geregeld een bezoekje brengen aan de kapper vergt dit wat aanpassingsvermogen én geduld.

Ga niet snel aan de slag

Vooral geduld is erg belangrijk, want volgens kappers is het echt niet verstandig om zelf met de schaar aan de gang te gaan. “Dat gaat echt zelden goed, knippen is een vak. Ik kom wel eens klanten tegen die zelf de schaar in hun haar hebben gezet, vaak zijn we dan maanden of langer bezig om het weer in het juiste model te krijgen”, aldus kapper Daizy Mastbroek tegenover RTL Nieuws.

Dit advies geldt zowel voor vrouwen als mannen. Mensen die hun haar millimeteren met een tondeuse vormen een uitzondering. Zij kunnen hun kapsel tijdens de coronacrisis zelf bijhouden, want millimeteren? “Dat kan iedereen”, aldus sterrenkapper Mari van der Ven.

Creatief met haar

Iedereen die niets ziet in een ultrakort kapsel en liever afwacht totdat de kapper weer open gaat, kan in de tussentijd een aantal dingen doen om het haar zo lang mogelijk mooi te houden. Kapper Kaylee adviseert op de website van tijdschrift Margriet het volgende: “Breng 1 keer per week een haarmasker aan. Dit geldt ook voor mannen.” Zo’n masker voedt en beschermt het haar, zodat het er goed uit blijft zien.

Ook kan een creatieve manier van stylen al een wereld van verschil maken. “Een goed geknipt kapsel kan echt lang mee, het heeft alleen wat meer styling nodig”, aldus barbier Metin Pamboghchy tegen NRC Handelsblad. “Ga je scheiding links dragen in plaats van rechts, zoek waar het goed ‘valt’, gebruik wat meer product om het op zijn plaats te houden.”

Dit kan wél thuis

Zelf uw kapsel bijwerken is in de meeste gevallen dus geen goed idee, maar er is iets wat u in principe wel thuis kunt doen: verven. Dit vergt wat inspanning, maar het is mogelijk. “Zolang je de verf maar goed stukje voor stukje aanbrengt. Je wilt natuurlijk geen plekje overslaan”, adviseert kapper Kaylee. Ook is het volgens haar erg belangrijk om extra aandacht te besteden aan de scheiding, de haar aanzet en het gebied direct rond het gezicht. Deze tips geven geen garantie op een mooi resultaat, maar kunnen u wel op weg helpen.

Toch zelf aan de slag met knippen?

Wilt u ondanks deze adviezen toch zelf uw kapsel bijwerken? Ga dan niet aan de gang met de keukenschaar, maar koop een speciale kappersschaar. Niet dat deze wonderen kan verrichten, maar een kappersschaap is in elk geval wel bedoeld om haar mee te knippen.

Op 11 januari 2021 geeft kapster Annemiek Limburg in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker meer tips voor het knippen van het eigen haar. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: RTL Nieuws, NRC, Margriet)

Geef een reactie