Woonbond

Woonbond: verlaag huren in de sociale sector met 10 procent

Volgens de Woonbond maken woningcorporaties gemiddeld 23 procent winst op de huuropbrengst van sociale woningen. De bond roept huurders daarom nu op de corporaties te bestoken met verzoeken om de huren te verlagen.

1500 euro per woning

Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren forse winsten geboekt. De maandhuur van een sociale huurwoning is gemiddeld 535 euro. De corporaties maken volgens de Woonbond gemiddeld 23 procent winst op de huuropbrengst. Wat neerkomt op zo’n 1500 euro per sociale huurwoning. In plaats van een jaarlijkse huurverhoging moeten huurders dit jaar daarom een huurverláging krijgen volgens de bond. Directeur Ronald Paping: “Wij draaien het dit jaar om. Huurders kunnen een oproep tot huurverlaging sturen aan hun verhuurder.” Op de website van de bond kunnen mensen opzoeken hoeveel winst hun verhuurder maakt.

Armoede

Een verlaging van 10 procent van de huren kost zo’n 1,7 miljard euro, maar zorgt er volgens de woonbond voor dat de prijzen meer in verhouding komen te staan met wat mensen kunnen betalen. Volgens de bond raken steeds meer huurders financieel in de knel en een half miljoen huurders heeft moeite om naast de huur de meest basale kosten voor levensonderhoud op te brengen. “Het is onverteerbaar dat huurders met armoede kampen terwijl er zulke winsten worden geboekt”, aldus Paping.

Huurverlaging niet realistisch

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt in een reactie dat de komende jaren miljarden moeten worden geïnvesteerd in nieuwe woningen en ‘verduurzaming van huizen’. “Winst is geen doelstelling op zich en wij willen ook best lagere huren”, aldus voorzitter Marnix Norder in het AD. “Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we moeten keuzes maken.” De wens van de Woonbond om de huren in de sociale sector met 10 procent te laten dalen noemt Norder ‘niet realistisch’.

Officiële reactie

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer eerder al beloofd in april 2018 met een officiële reactie op de cijfers te komen. Zij roept de corporaties op het geld te gebruiken “voor betaalbare en energiezuinige woningen voor de mensen die erop aangewezen zijn”, zegt een woordvoerder. “Investeren en het geld niet op de plank laten liggen.”

Lees ook: iedereen speelt het miljoenenspel mee en Flatsdeal Kanaleneiland: miljoenen naar buitenland.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    De toestand in Nederland in een notedop. Het is nu eenmaal niet anders. Nederland is een schatkamer voor hebberds. Als je maar brutaal genoeg, je binnen de marges van de wet bewegend, hardwerkend en ondernemend bent, zit je gebeiteld. Vooral als je je in de hogere sferen van het bedrijf bevindt of anders wel voorzitter van een belangrijk bestuur bent. Het is nu eenmaal niet anders. Nederland is een rampenland voor haar grootste bevolkingsdeel. Als je niet brutaal genoeg, gefixeerd door wetgeving, écht hardwerkend en niet zo ondernemend bent zit je met de gebakken peren. Het Nederland van de hogere inkomens weet dit ook. Dat het onderscheid tussen arm en rijk steeds zwartwitter wordt. En dat vooral rijk daarmee niet zoveel problemen heeft. Want er is een regering die rijk beschermt en er heerst een klimaat van dat dit allemaal “klopt”. De bevolking berust. Het zou niet anders zijn. En getuige de reactie van mevrouw Ollongren hebben ze gelijk. De minister gaat niet verder dan tot één en ander óp te roepen. Dus durft die meneer van de woningbouwverenigingsclub te roepen dat huurverlaging een illusie is. Er dienen immers miljarden te worden geinvesteerd. Vroeg me af of hij na het interview in een Ferrari weg zou rijden. Sociale woningbouw en een navenante huurprijs gaan alleen gebeuren met een kabinet dat sociaal opereert. Maar we hebben al vele regeerperioden een VVD kabinet met aanverwant beleid. Dus vergeet uw honderdduizend verzoeken om huurverlaging, maakt u lieverruim baan voor het vastgoed en de bouwbedrijven. Verkiezingen of niet. Tot u sprak G.B.J. Hannemann.

    oosterwijck says:

    Er wordt vaak als excuus aangedragen, dat woningbouwverenigingen en corporaties, reserves moeten opbouwen, om te kunnen investeren in onderhoud en nieuwbouw. In werkelijkheid hebben corporatie directeuren zichzelf een salaris toebedeeld van meerdere tonnen per jaar, plus daarnaast onkostenvergoeding voor een peperdure auto en een reusachtig pensioen. En als zo’n zakkenvuller de kans krijgt, belegt hij de reserves bij een bevriende bank crimineel, in onbetrouwbare beleggingsformules. Denk hierbij aan de criminele corporatie directeur, Eric Staals (uit een bankiersfamilie), die 2 miljard (2000.000.000) reservekapitaal aan de corporatie onttrok en bij een bevriende bank crimineel liet verdwijnen. In plaats van levenslange gevangenisstraf, werd hij weggestuurd met een gouden handdruk van 6 miljoen. Om het verlies terug te winnen werden enkele tientallen hardwerkende medewerkers ontslagen, enkele duizenden sociale huurwoningen verkocht en gingen de huren omhoog, van sociale huurwoningen, waarin armlastige bewoners nu creperen met huurschulden en deurwaarders. Dit is één van tentallen voorbeelden, die zich afspelen in Nederland. Dank de VVD.