Woningen maken Nederlanders ziek

Een slecht binnenklimaat zorgt bij veel Nederlanders voor gezondheidsproblemen. Vocht in huis en onvoldoende frisse lucht veroorzaken concentratiestoornissen, griepverschijnselen en vermoeidheid.

Ventilatie en daglicht

De Duitse Humboldt Universiteit deed onderzoek onder 14.000 Europeanen. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van alle Nederlanders de eigen gezondheid onder ‘gemiddeld’ beschouwt. Maar liefst 49 procent heeft last van verminderde energie en lusteloosheid. Ook heeft 66 procent van de Nederlanders regelmatig last van een zere keel of loopneus. Deze klachten zijn mede te wijten aan een slecht binnenklimaat van woningen en gebouwen, veroorzaakt door onvoldoende natuurlijke ventilatie en daglicht.

Binnenleven

Philomena Bluyssen, professor ‘indoor environment’ aan de TU Delft: “In de westerse wereld leven we circa 90 procent van onze tijd binnen, zoals op school, werk en thuis. Velen realiseren zich niet dat er nogal wat ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door binnen verblijf, waardoor dit onderwerp onvoldoende aandacht krijgt van zowel de politiek als maatschappij.”

Maatregelen

Het binnenklimaat is te verbeteren, geven de onderzoekers aan. Er moet daarbij op 5 factoren worden gelet: goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, comfortabele binnentemperatuur en een gezonde vochtigheidsgraad. In Nederland is vooral vocht (22 procent) en onvoldoende frisse lucht (24 procent) een probleem. Dat zorgt er mede voor dat 66 procent van alle Nederlanders geen goede slaapomstandigheden heeft. Hierdoor zijn mensen minder productief en gaan vaker naar de dokter. Wanneer Nederlanders meer aandacht zouden besteden aan het verbeteren van het binnenklimaat in hun slaapkamer verkleinen ze het risico op vermoeidheid en een futloos gevoel met circa 50 procent.

Healthy Buildings Day in Brussel

De resultaten van het onderzoek worden woensdag 20 april 2016 gepresenteerd tijdens de Healthy Buildings Day in Brussel. Een internationaal congres voor beleidsmakers, politici, wetenschappers en industrie. Tijdens het congres wordt uitgebreid aandacht besteed aan het belang van een gezond binnenklimaat in gebouwen en besproken hoe dit thema hoger op de politieke en maatschappelijke agenda kan worden gezet.

Wat doet u voor een gezond binnenklimaat?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Wilbert van Oyen says:

    Het CO2 gehalte is een goede indicator van de luchtkwaliteit in woningen. Met een CO2 meter kun je realtime de luchtkwaliteit monitoren. Meten=Weten! Door in je woning een CO2 meter te plaatsen, weet je te allen tijde of er voldoende wordt geventileerd en of een mechanisch ventilatiesysteem goed functioneert!