Verloren voorwerp

Welk bewijsmateriaal heeft u nodig om een verloren voorwerp terug te krijgen?

Als één van uw zoekgeraakte eigendommen in een bak met gevonden voorwerpen belandt, wilt u die logischerwijs terug. Maar vaak moet hu hiervoor bewijzen dat dit verloren voorwerp inderdaad van u is. Hoe gaat dit in zijn werk?

Welke voorwerpen raken we het vaakst kwijt?

Nederlanders raken soms de meest opmerkelijke spullen en eigendommen kwijt, van rijstkokers en schuurmachines tot apneuapparaten en zelfs een geit. In 2017 heeft alleen al de afdeling Lost & Found op Schiphol 63.000 voorwerpen binnengekregen, met name kledingstukken en (bank)pasjes. In een eerder artikel leggen we uit waar u terecht kunt als u zelf een telefoon, paspoort of ander voorwerp verliest. Of als u juist  zo’n voorwerp van iemand anders vindt.

Staat uw verloren voorwerp op internet?

Wat als u een verloren voorwerp terugzoekt? Wellicht staat deze op de websites verlorenofgevonden.nl of iLost.co. Als u daar inderdaad 1 van uw persoonlijke eigendommen tegenkomt, kunt u een antwoordformulier met uw persoonlijke gegevens invullen. Daar hoort ook een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving bij. Hiermee kunt u kunt bewijzen dat – bijvoorbeeld – de gevonden ketting inderdaad van u is. Bij iLost.co kunt u dit doen door een foto te uploaden, van bijvoorbeeld de aankoopbon.

Wat heeft u nodig om uw verloren voorwerp op te halen?

Verlorenofgevonden.nl werkt samen met veel Nederlandse gemeentes. Om een verloren voorwerp op te halen, kunt u vaak een afspraak maken met uw gemeente. Daarvoor heeft u in elk geval een identiteitsbewijs nodig. Maar er zijn gemeentes waar u aan moet kunnen tonen dat u inderdaad de eigenaar bent. Een aankoopbon, maar ook een foto van uzelf met het bewuste voorwerp kan het bewijs zijn.

Hoe bewijst u dat u de eigenaar bent?

Hoe dit in de praktijk werkt, wordt in januari 2023 duidelijk in het Gelderse Ede. De politie krijgt een lading opgeviste sieraden binnen en roept de eigenaars op om zich te melden. Als ze aangifte hebben gedaan of het verlies van een sieraad hebben gemeld, kunnen ze dit als bewijs gebruiken. Een bon of foto laten zien, dat kan dus ook. Daarnaast kan de politie overgaan tot een ‘quiz’, met gedetailleerde vragen over het voorwerp, die alleen de eigenaar kan weten.

Hoe lang kunt u wachten met het ophalen van uw verloren voorwerp?

Als iemand anders het voorwerp heeft gevonden en officieel heeft aangemeld, heeft u 1 jaar de tijd om het op te halen. Want als u dit niet doet, vervallen de eigendomsrechten. De vinder kan dan desgewenst zelf eigenaar worden. Een paspoort of rijbewijs van iemand anders kunt u natuurlijk niet zomaar overnemen. Maar het is wel verplicht om deze af te geven bij de gemeente als u er een vindt. Als u een identiteitsbewijs bij u houdt zonder aangifte te doen, geldt dit formeel namelijk als verduistering. En wat als u een bankpas van iemand anders vindt? Daarover kunt u meer lezen in dit artikel van MAX Meldpunt.

(Bron: Archief, Verlorenofgevonden.nl, iLost.co, Omroep Gelderland, Politie Ede, Gemeente Groningen, Rijksoverheid, Hamer Advocaten. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord