Noodsituaties

We zijn slecht voorbereid op noodsituaties

Wat moet ik doen bij brand of een gaslek? Wat neem ik mee in geval van nood? En waar heb ik mijn polisnummer van mijn verzekering? Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat veel mensen geen antwoord kunnen geven op deze vragen of heeft zelf nog nooit stilgestaan bij het feit dat een noodsituatie ook hen kan overkomen. Daarom start het Rode Kruis met een campagne voor het opstellen van een persoonlijk noodplan.  

Het kan iedereen gebeuren

U hoopt natuurlijk dat het u nooit overkomt, maar het kan iedereen gebeuren: een noodsituatie waarbij u direct uw huis moet verlaten. In zo’n situatie is het goed om te weten waar u naar toe moet en wie u moet bellen voor hulp. Wie sowieso zijn telefoon thuis laat is volgens het Rode Kruis erg onthand. De meeste mensen hebben telefoonnummers en polisgegevens opgeslagen in de telefoon. We zijn afhankelijk geworden van onze smartphone, want maar liefst 43 procent van de ondervraagden weet het nummer van de partner of kinderen niet uit het hoofd. Laat staan van de verzekeraar of het polisnummer van de verzekering. Daar staat tegenover dat ruim 75 procent van de ondervraagden wel de gegevens van de zorgverzekering paraat heeft.

Maak het bespreekbaar

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst drie kwart van de ondervraagden nog niet eerder met de partner of naasten heeft besproken wat te doen in geval van nood. Bijvoorbeeld als het gaat om tijdelijke huisvesting, of bijvoorbeeld voor de opvang van huisdieren. En dit is niet onbelangrijk, want we worden ouder, leven langer zelfstandig en families wonen vaker verder uit elkaar.  “Juist voor ouderen is het goed om na te gaan hoe zij zich het beste kunnen redden in een onvoorziene situatie”, aldus het Rode Kruis.

Persoonlijk noodplan

Volgens het Rode Kruis kan het opstellen van een noodplan uitkomst bieden. Hierin bevindt zich essentiële informatie voor noodsituaties en kan online opgeslagen worden en uitgeprint worden om af te geven bij de persoon waarbij u wilt blijven in geval van nood. De hulporganisatie heeft een persoonlijk noodplan opgesteld wat u kunt invullen. Download het pdf op uw computer, vul het in en sla het op in de cloud (een digitale opslagplaats voor documenten) zodat u er te allen tijde en van welke locatie ook bij kunt.

(Bron: ANP/Rode Kruis)

Geef een reactie