Een heleboel fruitvliegjes op stukken appel.

Waar blijven fruitvliegjes als ze niet op uw fruit zitten?

Het ene moment zijn er ineens veel fruitvliegjes, maar een paar weken later zijn ze volledig verdwenen. Waar blijven ze dan? Zijn ze een natuurlijke dood gestorven of verstoppen ze zich?

Lekkere temperaturen en rijp fruit

Rijp fruit op een schaal of een restje wijn, voeg daar wat warme temperaturen bij en er komen gegarandeerd fruitvliegjes op af. Ze kunnen een heleboel eitjes leggen en worden snel volwassen, waardoor een plaag makkelijk ontstaat.

Fruitvliegjes leven maximaal 1 maand

Afhankelijk van de temperatuur, leven fruitvliegjes 2 tot 4 weken. Maar zolang ze aangetrokken blijven tot (over)rijp fruit, zullen ze zich blijven voortplanten. Het is daarom belangrijk om alle voedselbronnen weg te halen. Zo zullen ze zich niet meer bij u thuis voortplanten. Ze gaan dan weer op zoek naar een volgende plek.

Fruitvliegjes smikkelen bij iemand anders thuis

Zitten ze bij warme temperaturen dus niet bij u thuis, dan zitten de fruitvliegjes waarschijnlijk op een andere plek te smikkelen van fruit. Maar zodra de temperaturen zakken, zullen de vliegjes zich minder laten zien. Ze houden niet van kou. Ze gaan overwinteren als een pop onder de grond of in een vrucht.

Minder vliegjes als het koud is

Maar ze kunnen ook een beschutte plek opzoeken, in hoekjes en gaatjes van het huis of een schuur. Ze snoepen dan alleen af en toe van iets zoets. Door de koudere temperaturen planten fruitvliegjes zich ook amper voort. Daardoor zijn er op andere momenten dus veel minder vliegjes te zien.

Lees ook: Fruitvliegjes, hoe lang overleven ze in de koelkast en meer feitjes

Een plaag voorkomen

Maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen, ook bij fruitvliegjes. Dus zorg dat u geen fruit op een schaal laat liggen, als de temperatuur tussen de 21 en 25 graden is. Het beste is om het luchtdicht te verpakken of in de koelkast te leggen. In de koelkast overleven de vliegjes namelijk maximaal 24 uur.

Zitten de vliegjes onverhoopt toch al in huis? Dan hebben we in een eerder artikel tips hoe u ze kunt vangen.

fruitvliegjes
Lees ook: Fruitvliegjes bestrijden, zo komt u van ze af

(Bron: archief, Quest, Pestor. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  grofy says:

  Een heel eenvoudige manier is een schaaltje met water en enkele kruidnagels neer te zetten.

  gijsb says:

  Warmere en koudere temperaturen??!
  Weten jullie op de redactie niet dat dat niet bestaat, maar dat het hogere en lagere temperaturen zijn?

  Net als dat er geen dure prijzen zijn ed..

  Typje says:

  Vroeger sloeg ik die beesten dood als ik vlug genoeg was. En anders vlogen ze lachend weg. Mijnzelfgemaakte vliegenval pakt er maar enkele, maar als ik met een gewone afwasborstel met plastic-haartjes op jacht ga pak ik ze bijna allemaal.
  Nooit geweten dat jagen zo leuk kon zijn.