vissenstaartpalm

Vissenstaartpalm: Caryota Mitis

De vissenstaartpalm (Caryota Mitis) heeft zijn naam te danken aan de bijzondere vorm van zijn blad. Hij wordt ook wel eens vinnetjespalm genoemd en ook die naam is begrijpelijk, als u het blad bekijkt.

Standplaats

Deze palm kan wat verder de kamer in staan, maar stopt zijn groei, dan staat hij toch te donker. Plaats hem in dat geval wat dichter in de buurt van het raam. Bij teveel licht verkleuren zijn bladeren echter, dus plaats hem in dat geval juist wat verder weg van het raam. Hij houdt van warmte, dus de plek waar hij staat is het liefst niet kouder dan een graad of 18. ’s Nachts mag dat nog enkele graden koeler zijn.

vissenstaartpalm

Water geven

Zorg dat deze palm nooit geheel uitdroogt, door de grond tussen de gietbeurten steeds net vochtig te houden. Als hij te vaak en te lang droog staat dan zullen zijn bladeren van onderaf uitdrogen, totdat hij hier uiteindelijk aan bezwijkt. Te natte aarde daarentegen is echter ook niet aan te raden, want dan zullen de wortels gaan rotten. In de praktijk zal hij in warme periodes ongeveer eens á 2 keer in de week water nodig hebben en in koudere periodes 1 á 2 keer per 2 weken. Afhankelijk van hoe licht hij staat.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten.

Van sproeien wordt deze plant zeker beter. Sproei hem in de drogere periodes daarom liefst minstens wekelijks.

Verpotten

In de vrije natuur wordt deze palm erg groot. In pot groeit hij echter niet zo snel. Wel heeft hij graag elk jaar een laag verse potgrond en zo eens in de 2 á 3 jaar een grotere maat pot. Meestal is het verstandig een plant na aankoop meteen al te verpotten naar een grotere pot, omdat ze meestal verkocht worden in exemplaren die aan de te krappe kant zijn.

Snoeien

De vissenstaartpalm hoeft niet gesnoeid te worden, maar het onderste blad kan van tijd tot tijd weggeknipt worden. Het onderste blad wordt namelijk steeds vervangen door nieuw blad bovenin de plant en het onderste blad wordt dan eerst lelijk en droogt vervolgens in.

Bloei

In de vrije natuur komt deze palm tot bloei als hij eenmaal tot grote hoogte uitgegroeid is, maar in de huiskamer is dat niet aan de orde.

Geef een reactie