Kasteeltuinen Arcen

Tuinbezoek: aan Kasteeltuinen Arcen

In het Limburgse Arcen, tussen de Maas en de Duitse grens, ligt Kasteeltuinen Arcen op Landgoed Arcen. Met een kasteel en bijbehorende tuinen. Die tuinen hebben uiteenlopende sferen, van formele rozentuinen, tot een mediterrane tuin en van een op Azië geïnspireerde bamboetuin tot een rotsvallei, die niet zou misstaan in de Belgische Ardennen of het Duitse Scharzwald. Allemaal naar ontwerp van landschapsarchitect Niek Roozen. We nemen u middels een fotoreportage mee op tuinbezoek.

Kasteel Arcen

Voorafgaand of ter afsluiting van uw bezoek aan de kasteeltuinen, kunt u ook een bezoek brengen aan het kasteel zelf, dat bij de ingang ligt. Het huidige kasteel stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op de restanten van 2 eerdere kastelen. Het is gebouwd in de barokstijl, compleet met overdadige vormen. Het is tot 1931 bewoond, tot de laatste bewoner, professor Deusser, het kasteel verlaten heeft.

Arcen kasteel

Rozen en nog eens rozen

Uw tuinwandeling start via het barokke Rosarium, met 10 gethematiseerde rozenkamers. In deze tuinen staan meer dan 8.000 rozenstruiken. In dit gedeelte is ook een grote vijver met fonteinen te vinden.

Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen

Rosarium

Beelden

Kasteeltuinen Arcen

rozen

begonia's

Vijver

Water en beeldentuin

In de water en beeldentuin die erna volgt, maar ook verspreid over het park zijn overal veel beelden te vinden. Leuk om daar tijdens uw tuinwandeling op te letten. Soms zijn ze duidelijk aanwezig, maar soms ook wat subtieler weggewerkt.

beeldentuin

beeldentuin

beeldentuin

Mediterrane tuin

Wie voor 2023 bij Kasteeltuinen Arcen geweest is, kent nog de kas Casa Verde. Op deze plek is nu een mediterrane tuin gekomen. Een stukje wenteltrap is achtergebleven als tastbaar eerbetoon. In de huidige tuin staat een imposante collectie lavendels en verder ademt het aangeplante groen de sfeer van mediterrane bestemmingen, inclusief palmen, cypressen en olijven. Bij de koivijver zwemmen de prachtige karpers u al tegemoet. Ze weten maar al te goed dat er misschien wel voer in het verschiet ligt. Er staat namelijk een apparaat, waar u tegen een kleine vergoeding vissenvoer uit kunt halen. Een leuk tijdverdrijf en zeker niet alleen wanneer er (klein)kinderen bij zijn.

mediterrane tuin

mediterrane tuin

koikarpers

Patiotuinen

Via de patiotuinen, met diverse modeltuinen, komen we bij de Japanse tuin, met een mooi uitkijkpunt over het meer. Ook komen we langs een modeltuin met een grote hoeveelheid siernetels. En laat de Coleus nou net één van onze favorieten zijn. Nog niet eerder hebben we er zoveel van bij elkaar gezien.

Japanse tuin

siernetel (Coleus)

Italiaanse tuin

Italiaanse tuin

Bordertuin

Ook aan vlinders en bijen is gedacht in Kasteeltuinen Arcen. In de Bordertuin zijn 3 borders aangelegd met planten die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. De Vlinderstichting heeft geadviseerd welke planten daar het beste voor gebruikt kunnen worden. Tussendoor lopen wandelpaden, zodat er niet alleen kan worden genoten van de bloeiende planten, maar ook van de rondvliegende vlinders en bijen.

bordertuin

bordertuin

Oosterse sferen

Via het bamboebos of de rotsvallei, komt u in de Oosterse tuinen terecht. Inclusief bijpassende gebouwen en beplanting.

rotsvallei

Rotsvallei

bamboebos

Oosterse watertuin

Toernooiveld

Via de Acertuin en Dahliatuin (met 70 soorten dahlia’s) komt u bij het toernooiveld. Met aan de oostzijde het amfitheater, waar ’s zomers tijdens evenementen concerten en theateruitvoeringen worden gegeven. Tijdens evenementen kunt u bij de Riddertenten terecht voor een drankje en een snack. Op dit grote veld zijn ook een mooie bloemenpauw en een mammoetboom te vinden. Deze Sequoiadendron giganteum is in 1906 geplant en is inmiddels ruim 30 meter hoog.

bloemenpauw

Praktische informatie

Kasteeltuinen Arcen is van april tot en met oktober geopend. In 2023 van 10.00 tot 18.00 uur, maar op 15 en 18 september is het park dit jaar gesloten. Het parkeerterrein bevindt zich op korte afstand, aan de overkant van het park. Kasteeltuinen Arcen is goed toegankelijk voor mindervaliden.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Kasteeltuinen Arcen. Foto’s: webredactie MAX Vandaag)

Geef een reactie