Eyrignac

Tuinbezoek aan de tuinen van Eyrignac

Tijdens een rondreis door het zuidwesten van Frankrijk, brengen we een bezoek aan de tuinen van Eyrignac, gelegen in de Dordogne. Ondanks dat het een warme, maar vrij bewolkte dag is, is de voornamelijk groene beplanting er een lust voor het oog. De tuinen zijn in Franse stijl aangelegd, met Italiaanse en Aziatische invloeden.

17e en 18e eeuwse tuinen van Eyrignac

Het landgoed is al 500 jaar in het bezit van dezelfde familie, met inmiddels 22 generaties. De tuinen zelf zijn in de 17e en 18e eeuw aangelegd. Daarmee zijn ze een historisch monument. Eyrignac betekent ‘waar water stroomt’ en het gebied is dan ook rijk aan water. De tuinen beslaan maar liefst 10 hectare en zijn rijk aan zo’n 300 in vorm gesnoeide struiken en bomen. Naast de topiary van groene sculpturen zijn er ook tuinen in uiteenlopende stijlen aangelegd. Zo is er een bloementuin, met moestuingedeelte, een Chinese tuin met pagode, een tuin met witte beplanting, een Franse tuin en een waterbron-tuin.

Erignac

topiary

pagode

Aziatische invloeden

Bebouwing

Lange laan

Strakke vormen afgewisseld met bomen en gazons

Binnenplaatsje

Eyrignac

Ook hier is de buxus helaas niet onaangetast.

Eyrignac

Eyrignac is rijk aan water

Landgoed

Doorkijkje

Een mooi doorkijkje

Bloementuin

Uitbundig bloeiende zomerbloeiers

Eyrignac

Witte tuin

Dat een tuin met bloeiers in 1 kleur ook heel mooi kan zijn, bewijst wel de witte tuin van Eyrignac. Met onder andere Petunia’s, Hibiscus en rozen.

Fontein

witte tuin

Hibiscus

Hibiscus, Gaura en Vlijtig Liesje.

Praktische informatie

Het landgoed met bijbehorende tuinen, in het Frans Eyrignac et ses Jardins genaamd, ligt midden in de bossen van Périgord Noir, op 13 kilometer van Sarlat. Het adres is 24590 Salignac-Eyvigues. Het is jaarrond geopend, maar de openingstijden zijn wel afhankelijk van het jaargetijde. Bij de ingang zijn een winkeltje en een restaurant gelegen. Het restaurant is geopend van 1 april tot en met 31 oktober. Er is gratis parkeergelegenheid en bij de receptie kunt u een gratis plattegrond krijgen, in het Nederlands. De paden zijn goed begaanbaar en op verzoek zijn er rolstoelen beschikbaar, maar er zijn ook gedeelten die over het gras lopen en trappetjes.

Eyrignac

(Bron: eyrignac.com. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie