Horren

Tips voor het schoonmaken van horren

Horren houden ongedierte buiten, maar vangen ook een hele hoop stof, vuildeeltjes en pollen op. Het kan dan ook zeker geen kwaad ze zo nu en dan schoon te maken. Dat moet echter wel met enig beleid gebeuren, om het fijne gaas niet te beschadigen. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Voorafgaand aan het schoonmaken van de horren

Open de ramen en / of deuren waar u aan de slag gaat. Zo verplaatst het vuil zich niet daar naartoe en dat scheelt een hoop extra schoonmaakwerk. Daarnaast drogen de horren beter in het geval dat er water bij het schoonmaken aan te pas komt.

Vergeet de bewegende delen niet

Niet alleen de hor zelf kan een schoonmaakbeurt gebruiken, ook de bewegende delen waar horren langs glijden worden met de tijd vies. Ontdoe die rails van zand en vuil met een zachte borstel of met de stofzuiger. Komt het daarmee niet los, maak dan met lauw water een sopje. Sommige delen kunnen minder goed tegen zeep, dus pas hiermee op. Droog de delen ook goed na, want zeker horren voor gebruik binnenshuis zijn soms gevoelig voor vocht. Nu is het tijd om het gaas zelf te reinigen. Dat kan op verschillende manieren. Gebruik hierbij liever helemaal geen schoonmaakmiddelen, want in de meeste gevallen kan het gaas hier niet tegen, met verkleuren tot gevolg. Ook is het schuim van het sop lastig van het gaas te verwijderen en kan het daardoor deels achterblijven. Waardoor de hor juist sneller vies wordt.

Met een stofzuiger

Om het gaas niet te beschadigen is het belangrijk de stofzuiger op een lage stand te gebruiken. Gebruik daarnaast bij voorkeur een opzetstuk met een zachte borstel, waarmee u voorzichtig over het oppervlak gaat. De meeste loszittende deeltjes komen hiermee los.

Met een kledingroller

Een kledingroller is niet alleen handig om kleding van pluisjes en haren te ontdoen, u kunt er ook de viezigheden op horren mee verwijderen. Rol de kledingroller daarvoor met beleid over de hor en verwijder in het geval van een roller met velletjes die steeds tijdig, om de plakkracht intact te houden.

zonnescherm
Lees ook: Zonnescherm schoonmaken en impregneren, zo doet u dat

Met een zachte borstel

Opgespat modder of zand kunt u met een zachte borstel verwijderen. Maak die daarvoor een beetje nat en wrijf hem zonder al teveel druk te zetten over het gaas. Laat de hor vervolgens goed drogen voor u hem inschuift, om stinken of zelfs schimmelen ervan tegen te gaan. Daarvoor kunt u hem aan de lucht laten drogen of hem met een zachte, droge doek afnemen.

In bad of de douche

Zijn de horren eenvoudig te verwijderen, dan kunt u ze ook in bad of de douche schoonspoelen. Zorg er vervolgens ook in dit geval voor dat u ze heel goed droogt.

horren

Met de tuinslang

Eventueel kunt u verwijderbare horren ook buiten met een tuinslang schoonspuiten, maar zorg dan voor een zachte straal. Een hogedrukreiniger is zeker niet geschikt, omdat die het materiaal beschadigt.

(Bron: Roomed, bruynzeel, Solano Wonen, Luxaflex. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie