insecten

Insecten écht buiten de deur houden doet u zo

Hoe dichterbij de zomer komt, hoe meer insecten er zijn. Ze zijn uitermate nuttig voor het milieu, maar in huis heeft u ze vermoedelijk liever niet. Met deze tips houdt u ze buiten de deur.

Horren

De meest effectieve manier om insecten buiten te houden is door horren door deuren en ramen te plaatsen. Door zo’n hor kunt u deuren of ramen wagenwijd open zetten, maar vliegt er niets naar binnen. Vermoedelijk kunnen kleine, kruipende diertjes zoals mieren er wel doorheen, maar het merendeel van de diertjes houdt u op deze manier buiten.

Gaas voor ventilatiegaten

Insecten kunnen zich ook nestelen in het ventilatiesysteem van uw huis. U kunt dit tegengaan door gaas te (laten) plaatsen in de ventilatiegaten, zodat insecten geen kans krijgen. Zogenoemde bijenbekjes kunnen ook helpen. Dit zijn ijzeren afdichting die u plaats in het ventilatiegat, zodat dieren er niet in kunnen vliegen en er een nest kunnen maken. Bijenbekjes zijn te koop bij de bekende tuin- en kluscentra.

Beperk de voedselbronnen

Insecten kunnen vaak extreem goed ruiken. Als u ze uit huis wilt weren doet u er dan ook goed aan om potentiële voedselbronnen niet open en bloot te laten liggen. Wat er allemaal onder de noemer ‘voedselbronnen’ valt? dat kan werkelijk van alles zijn. Restjes eten, rijp fruit en zoete dranken zijn een aantal voorbeelden. Om te voorkomen dat insecten hierop afkomen kunt u fruit bijvoorbeeld in de koelkast bewaren en vieze vaat meteen afwassen of in de afwasmachine zetten.

Dicht kiertjes

Woont u in een wat ouder huis en zitten er veel kieren in uw woning? Probeer die dan te dichten. Vooral kleinere insecten kunnen via die weg gemakkelijk binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan het draaigatje. Dit is een mierensoort die in steeds meer gemeenten voorkomt en die echt een ravage kan achterlaten. Het draaigatje is een uitheemse mierensoort die tunnels van 150 meter onder straten en tuinen kan graven. Daardoor verzakt de boel. Alsof dat al niet erg genoeg is dringen de draaigatjes vaak in grote getale huizen binnen, op zoek naar voedsel. Vooral babypoep is favoriet, naar het schijnt.

In actie tegen draaigatjes

Zodra de mieren eenmaal in uw huis zitten, is het verstandig om zo min mogelijk resten van eten of drinken te laten liggen en goed schoon te maken op de plekken waar u de meren heeft zien lopen. Tijdens het lopen verspreiden zij hun geur en door schoon te maken verwijdert u dat.

Bastiaan Meerburg van het Nederlands Kenniscentrum- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD) zegt in 2020 tegen deze site dat een bepaald soort aaltjes in de tuin verspreiden de groei van de populatie kan beperken.

Pas op met gif

Toch insecten in huis? Ga dan niet aan de gang met gif. Dit doodt weliswaar de insecten, maar is niet goed voor uw binnenklimaat. Daarnaast kunnen dampen van giftige spuitsubstanties op de longen slaan.

(Bron: KAD, RTL, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie

Reacties (2)

  fiene says:

  Hoe kun je mieren (draaigatjes) het beste bestrijden? Heb alle milieurvriendelijke adviezen opgevolgd, heet water – schoonmaakzijn etc etc.
  In de tuin is het echt vreselijk waardoor de steentjes verzakken.
  Hoop dat er een niet al te dure oplossing bestaat. Met vriendelijke groet

   MAX Vandaag says:

   Beste fiene, bedankt voor uw reactie. Wij hebben hier in 2019 over geschreven dat de bestrijding inderdaad erg lastig is: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/mediterrane-mier-draaigatje-dreigt-nieuwe-insectenplaag-te-worden/ Het is ook meestal een groter probleem, dat niet tot 1 tuin beperkt blijft. Wellicht dat u bij uw gemeente of het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) om advies kunt vragen: https://www.kad.nl/