Duur 04:33
Gepubliceerd op 23 oktober 2017

Hoe om te gaan met (zieke) egels in de tuin?

Egels houden zich vaak op bij de bebouwde kom om voedsel te zoeken of nesten te maken en raken daarbij ook wel eens in de problemen. Boswachter André Donker vertelt bij Tijd voor MAX hoe u egels in de tuin kunt bijstaan en in welke gevallen u ze het beste naar een opvangcentrum kunt brengen.

Slakkengif

Egels zijn nachtdieren en laten zich over het algemeen pas zien als de schemering valt, als zij op zoek gaan naar voedsel. Het zijn van nature insecteneters, maar ze hebben een breder dieet. Voor degenen met een moestuin is dat goed nieuws. Zij doen zich naast insecten namelijk ook tegoed aan slakken en zelfs aan jonge muizen, maar laten uw gewassen met rust. Slakkengif is daarmee wel meteen een enorm gevaar voor de stekelige diertjes, omdat zij er veel van binnen krijgen bij het oplossen van uw slakkenprobleem. Opvallend weetje: in tegenstelling tot slakkengif zijn egels ongevoelig voor veel giftige stoffen die voor de mens zelfs gevaarlijk zijn. Een beet van een adder deert hem bijvoorbeeld niet.

Hoe kunt u egels helpen?

Vaak eten egels een groot gedeelte van de slakken in de tuin al voor u op, maar mocht dat niet genoeg zijn, strooi dan geen gif, maar gebruik een biologisch middel. Ruim uw tuin niet te rigoureus op, maar laat ook wat blad liggen en creëer beschutte plekken waar zij nesten kunnen maken. Treft u een ziek exemplaar aan, breng die dan naar de egelopvang.

Egelbescherming

Een zieke egel kunt u herkennen aan afwijkend gedrag, zoals overdag naar voedsel zoeken of het achtereenvolgend rennen van rondjes. Als een egel vol met vlooien en/of teken zit raakt hij vaak ernstig verzwakt en ook gewonde egels hebben zorg nodig. Raadpleeg bij twijfel de egelbescherming. Op de website van de egelbescherming vindt u opvangadressen bij u in de buurt. De egel is beschermd in Nederland, wat inhoudt dat u egels niet zelf mag opvangen. Aangezien zij specifieke medische zorg nodig hebben geeft u ze ook de beste kans door hen zo spoedig mogelijk naar een opvangcentrum te brengen.

Bijvoeren

Wees zeer voorzichtig met bijvoeren. De darmen van egels zijn erg gevoelig en met verkeerde voeding helpt u ze niet en in het ergste geval kunt u ze er zelfs mee doden. Als de jongen zelfstandig moeten worden, zoals nu het geval is, is het vaak de drukste tijd van het jaar in de egelopvang. Voordat de jongen in winterslaap de winter kunnen overleven moeten zij namelijk op gewicht zijn. Een gewicht van rond de 500 gram is daarvoor noodzakelijk.

Geef geen melk

Mocht u voor de zekerheid willen bijvoeren, dan zijn kattenbrokjes en kattenvlees een goede optie, maar melk bijvoorbeeld helemaal niet. Door de lactose in de melk kunnen zij ernstig aan de diarree raken. Volwassen egels gaan over het algemeen eind november in winterslaap, jonge egels wachten daar iets langer mee, meestal tot eind december. Tijdens de winterslaap komen de levensprocessen net niet tot stilstand. De hartslag gaat van 180 naar 9 slagen per minuut en de ademhaling gaat van 45 naar 3 keer per minuut. Ondanks dat er in die periode totaal geen voedsel wordt gegeten verliest een egel daardoor toch ‘maar’ 25 procent van zijn lichaamsgewicht. Als egels eind april ontwaken gaan zij snel weer op zoek naar voedsel op weer op gewicht te komen.

Dit onderwerp wordt op maandag 23 oktober 2017 in Tijd voor MAX besproken.

(Bron: André Donker, egelbescherming.nl)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer