alleen laten

Tips om uw hond alleen thuis te laten (en niet in de rotzooi terug te komen)

Wie een hond heeft, weet dat het onvermijdelijk is dat het beestje af en toe alleen moet zijn. Even een boodschap doen, uit eten of naar de dokter gaan. Allemaal momenten dat uw hond zichzelf moet vermaken in huis. Op deze manieren kunt u het voor uzelf en uw hond het zo aangenaam mogelijk maken. Zo zit u niet in de stress als u weg bent en gaat de hond zich niet vervelen.

Bouw het alleen laten op

Honden zijn van nature niet graag alleen en hebben veel behoefte aan sociaal contact. Laat uw hond daarom maximaal 4 tot 6 uur achter elkaar alleen. Doe dit niet dagelijks en bouw de tijd dat u weg bent op. Ook erfelijke aanleg speelt een rol hierin. Uit onderzoek is gebleken dat Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld lijken te zijn om alleen te blijven. In een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

Goed uitlaten

Zorg voordat u de deur uitgaat dat u de hond goed uitgelaten heeft. Zo heeft het beestje tijdens uw afwezigheid niet de aandrang om te plassen of poepen en is hij of zij ook vermoeid door het wandelen. Een hond gaat dan vaak al automatisch rustig liggen om bij te komen.

uitlaten
Lees ook: Spelregels voor het uitlaten van de hond, zo wandelt u veilig en prettig

Kauwbotje geven

Geef een lekker kauwbotje of een speeltje met snoepjes erin, zodat de hond iets te doen heeft als u weg bent. Let bij de speeltjes met voer erin wel op dat de hond dit niet kapot kan gaan bijten. Daarom is een kauwbotje soms een betere optie, omdat dat wel helemaal op mag.

Radio of televisie

Heeft u thuis normaal de radio of tv aan? Dan kunt u die aanlaten als u weg bent. Zo heeft de hond vertrouwde geluiden om zich heen en is het niet stil. Maar sommige honden met verlatingsangst zijn juist ook bang voor geluiden. Dan kan het geluid de angst alleen maar versterken. Ook omdat op radio en televisie soms plotseling geluid kan komen. Tegenwoordig bestaan ook muzieklijsten speciaal voor honden. Dit kan dan een mogelijk alternatief voor de radio of televisie zijn.

gelukkige hond
Lees ook: Is uw hond gelukkig? Let eens op deze signalen

Straf niet bij ‘ongelukjes’

Als u terugkomt en ziet dat uw hond in huis geplast heeft of iets kapot gemaakt heeft, straf uw hond dan niet. Het dier heeft dit gedaan vanuit spanning, angst of zelfs paniek. Als u hem dan straft, wordt dat alleen maar erger omdat de situatie dan nog vervelender wordt.

Gewenning van alleen laten

Voor een heel groot gedeelte is het dus gewenning voor de hond om alleen te zijn. Het beste is dit vanaf de puppyfase aan te leren. Begin met korte momenten en bouw dit langzaam op. Ook als u een volwassen hond krijgt, werkt het het beste om de tijd dat u weg bent op te bouwen. Heeft uw hond erge verlatingsangst? Dan is het misschien toch beter een oppas te zoeken voor de tijd dat u weg bent.

(Bron: Libelle.be, LICG, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Adriaan K says:

  En de beste tip: in de bench!
  Radio of TV aanlaten…speciale muzieklijsten voor honden….flauwekul!

  1. Duifje22 says:

   De tip van het kauwbotje, vind ik nogal riskant.
   Honden kunnen zich altijd verslikken.
   En als een hond een kauwbot eet, is het laatste stuk opletten geblazen. Soms wordt er een knijper aan het laatste stuk gedaan, zodat de hond zich niet kan verslikken. Er zijn eerder honden gestikt in zo’n stukje.

 2. Robert Victor Tap says:

  Ik lees helemaal niets over overlast die alleen thuisgelaten honden (kunnen) bezorgen aan buren. Hiervoor geldt in mijn optiek maar 1 tip “laat de hond nooit alleen thuis!”