Tip 3: ongedierte

Last van ongedierte? Als de plaag meevalt, hoeft u niet veel te doen, maar soms is het nodig om in te grijpen. Doe dit het liefst met biologische middelen, want gif is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. De grootste boosdoeners zijn meestal luizen. Wat kunt u doen?

• LUIZEN

De luizen eerst met een straal water afspuiten, daarna een biologisch middel gebruiken. Ook zeepsop met spiritus werkt goed. Meng 1 liter water, 10 gram zachte zeep en 15 cc. spiritus. Overgieten in plantenspuit.

• SLAKKEN

Met jonge groen zijn de slakken actief. Ze kunnen veel schade aanrichten. Er zijn vele methoden om ze te bestrijden bekend:
• biologische slakkendood (liever niet chemisch bestrijden, want de vogels eten slakken en dit is schadelijk voor de vogels);
• een potje bier waarin ze verdrinken;
• regelmatig slakken verzamelen en naar het bos brengen;
• scherpe voorwerpen aanbrengen bij de planten, zoals fijngemaakte eierdoppen.

De Hostavereniging was bij mij aanwezig tijdens een tuinfair. Ik kreeg het advies knoflookextract te gebruiken tegen slakken en kevers. U neemt twee knoflookbollen (hele bollen, geen teentjes). De knoflookbollen kneuzen en pletten. Eén liter water koken. De knoflook voorzichtig in het kokende water laten glijden. Tien minuten laten koken. Laten afkoelen en zeven, bijvoorbeeld door een nylonkous. Het verkregen knoflooksap bewaren in een afsluitbare fles. Giet één liter water in een rugspuit of andere vernevelaar. Twee tot vier eetlepels van het knoflooksap toevoegen en twee liter water. Goed doorroeren. U kunt nu de planten bespuiten. Herhalen om de 2 à 3 weken en na een regenbui. Ook de slakkeneitjes die u raakt met dit mengsel komen niet meer uit.

• TAXUS-KEVER

Deze valt niet te bestrijden, want de kever leeft ’s nachts en u moet echt op de kever spuiten. Leg een rotte plank of boomstronk onder de aangevreten struik en kijk overdag of ze eronder zijn gaan zitten. Verwijder de kevers, want deze maken hapjes in het blad en de larven van de kever eten aan de wortels. Parasitaire nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn ook effectief om de kevers te bestrijden en een goede biologische oplossing.

• RUPSEN

Deze kunt u bestrijden met een biologisch middel als het nodig is. Vergeet niet dat er uiteindelijk vaak een mooie vlinder uit voort komt.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2013, 2015

Geef een reactie