luizen

Tip 29: luizen, zie ze maar eens weg te krijgen…

In elke tuin komen luizen voor. In het water, op pruimenbomen, rozen, kamperfoelie, noem maar op. Bij kleine aantallen is dit te accepteren, een enkele luis doet geen kwaad, bestrijd ze alleen bij een flinke hoeveelheid.

In grootmoeders tijd gebruikte men een mengsel van zeepsop en spiritus, dat werkt nog steeds. In een liter water doet u 10 gram zachte zeep en 15 cc spiritus. Dit goed mengen en op de plant spuiten; geen gewone bladluis is hiertegen bestand. Kant-en-klare spuitbussen zijn er ook, maar koop altijd biologische. En een concentraat om zelf te mengen is veel goedkoper.

Hardnekkige luizen

Tegen wol- en schildluis kunt u het best een biologisch middel tegen hardnekkige insecten gebruiken. Op bessenstruiken zie je vaak bruine bobbels, deze worden veroorzaakt door de bloedblaarluis. Op het moment dat de bladeren uitlopen spuiten en dit enige keren herhalen tot aan de bloei. Veel luizen op planten kunt u ook met de waterslang wegkrijgen, vooral bij rozen werkt dit goed. Op beuken en hortensia’s zie je vaak een witte pluizige stof; hierin zitten de wolluizen. Met een biologisch middel tegen hardnekkige insecten krijgt u deze luizen dood en dit werkt ook tegen schildluis. Dus wel vaak uw planten controleren op ongedierte!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 26 2021

Geef een reactie