rozen vermeerderen

Tip 31: zelf rozen vermeerderen: niet eenvoudig

Een trouwe lezeres vroeg hoe ze rozen moet vermeerderen. Ze heeft een mooie roos in de tuin en wil er meer van hebben. Rozen vermeerderen is eigenlijk werk voor de vakman. De meeste rozen worden geoculeerd op een onderstam. Deze onderstam moet ziektevrij zijn en mag niet woekeren, anders blijft u wilde scheuten wegknippen en dit gaat ten koste van de roos.

Rozen vermeerderen door te zaaien vraagt veel geduld

Voor een particulier is het moeilijk om aan een goede onderstam te komen; deze moet u dan bij een rozenkweker kopen. Rozen kunnen in principe ook gestekt worden, maar sommige soorten doen het slecht op eigen wortel. Bepaalde rozen kunnen ook gezaaid worden, maar dit vraagt veel geduld. Het zaaien van rozen wordt toegepast om nieuwe soorten te verkrijgen, waarbij men 2 soorten kruist. Dit word vooral bij de vaste planten teelt toegepast en daar is het succes groter. Het zaad van rozen kiemt goed, maar voor het zaaien moet het zaad een koude periode van ongeveer 10 weken doormaken. Het is dus niet eenvoudig zelf rozen te vermeerderen en u moet een echte liefhebber zijn om hieraan te beginnen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 24 -25 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie