Diascia

Tip 28: de diascia is een echte aanrader

Diascia is een vaste plant, die heel lang bloeit. Het nadeel is dat hij zonder bescherming niet de winter doorkomt. Daarom wordt hij ook veel als eenjarige in bloembakken gebruikt.

In Nederland wordt Diascia door middel van stek gekweekt. Ook zijn ze te zaaien; dit moet dan in het vroege voorjaar gebeuren, waarna de bloei ongeveer in juli begint. Zelf vind ik het de moeite waard om ze elk jaar opnieuw te kopen. Ze zijn er in vele kleuren; van roze, rood en oranje tot abrikoos en wit. Diascia Ruby Field bloeit diep roze. Erg mooi is Diascia Apricot Queen, abrikoosroze met in het hart een geel vlekje. Diascia Blackthorn Apricot, heeft bleke bloemen, zalm en abrikooskleurig. De bloemen zijn iets groter.

Er is ook een witte vorm, maar die wordt wat minder aangeboden. Diascia rigescens wordt veel in Engeland gekweekt en is daar redelijk winterhard. Hij bloeit met roze bloemen, die aan een 40 centimeter lange steel aarvormig groeien. Diascia’s zijn echte aanraders, die tot laat in het najaar hun bloemen tonen, vooral als u de uitgebloeide bloemen wegknipt.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 25 2021

Geef een reactie