Lathyrus

Tip 27: de populaire en ‘ouderwetse’ Lathyrus

De Lathyrus of siererwt is een veel gebruikte ouderwetse eenjarige klimplant vanwege de geur en de vele kleuren. Je ziet hem vaak als snijbloem.

Lathyrus houdt van humusrijke grond en voldoende mest en water. Door regelmatig de bloemen te plukken of uitgebloeide bloemen te verwijderen bevordert u de bloei van de nieuwe bloemen. Lathyrus staat het liefst op een zonnige plaats, eventueel in halfschaduw. Men kan ze binnen voorzaaien van februari tot mei in potjes of buiten ter plaatse vanaf eind april tot juni. De bloei is vanaf juli tot eind september.

Ze kunnen ook wel tegen nat weer. Ze zijn in vele kleuren te koop; rood, roze, wit, blauw… De Lathyrus latifolius is een vaste, klimmende Lathyrus die 2 meter hoog wordt. De bloemen zijn meestal rozerood en verkleuren blauwachtig, maar geuren helaas niet. Er is ook een voorjaarserwt die niet klimt en 20 tot 30 cm hoog wordt. Hij bloeit al in april-mei met licht lilarode bloemetjes in aarvormige trosjes. De peulen zijn 5 cm lang en kunnen weer gebruikt worden om te zaaien.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 24 2021

Geef een reactie