gazon

Tip 25: zo herstelt uw gazon van de zomerschade

Een warme en droge zomer geeft meestal schade aan het gazon. Gras bestaat grotendeels uit water en blijft het mooist met af en toe een regenbui.

Vooral juni was droog en warm, waardoor het gazon achteruitging. Augustus is een goede maand om dit weer te herstellen. Vooral bemesten is belangrijk; gebruik hiervoor altijd biologische mest, dit is overal verkrijgbaar en goed voor het milieu. Zijn er kale plekken, dan is het nu een goede tijd om deze in te zaaien. Vooraf verticuteren is prima; hierna zal het gazon zich snel herstellen.

gazon
Lees ook: Zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden

Van gazon naar bloemenweide

Ook is augustus een goede maand om een nieuw gazon aan te leggen. Eerst al het onkruid verwijderen en daarna goed spitten. Daarna de grond vlak maken en vast lopen. Vervolgens nog een keer vlak maken en dan inzaaien. Heeft u een groot gazon, overweeg dan een gedeelte enige tijd niet te maaien. Hierna ontstaat meestal een bloemenweide, mooi om te zien en vooral goed voor de bijen, vlinders en andere insecten. Na verloop van tijd kunt u beslissen om dit blijvend te doen of weer gewoon het gras te maaien.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie