tomaten

Tip 21: tomaten kweken

Door de mooie zomer van 2018 zijn veel tuinliefhebbers enthousiast geworden over het zelf kweken van tomaten. Deze groeien het beste in een kas, want ze houden van warmte. Toch lukt het ook vaak op de koude grond, vooral met een mooie zomer. Er zijn veel soorten te koop en tomatenplanten zijn gemakkelijk zelf uit zaad op te kweken. Begin daar dan al eind maart mee, want pas na
6 tot 8 weken zijn ze plantrijp. Wacht tot na de ijsheiligen met het buiten planten, want tot die tijd is er vorstgevaar en daar kunnen ze niet tegen. Geef altijd water via de grond, want dan heeft u minder last van schimmels. Zelf graaf ik een plastic pot van 15 centimeter doorsnede in de grond en daarin geef ik 1 keer per dag water. Na het uitplanten eerst regelmatig water geven, daarna kan de plant met minder water toe. Zorg dat de grond altijd iets vochtig blijft.

dieven

Tomaat dieven

De tomatenplant regelmatig dieven, dit houdt in de okselknoppen weghalen. Mesten met organische mest met een laag stikstofgehalte. Voor kinderen is het leuk om kerstomaten te kweken, ze smullen hiervan.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 26 2019

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Embvr says:

    Ik hoor steeds over okselknoppen wegknippen, maar…..Wat zijn nou okselknoppen.

      MAX Vandaag says:

      Beste Embvr, bedankt voor uw bericht. We hebben een foto toegevoegd om te laten zien wat Krijn met okselknoppen bedoelt. Een okselknop groeit tussen de stengel en een blad. Ze kosten de plant energie en er groeien slechtere vruchten uit, vandaar dat u ze het beste kunt verwijderen.