gazon

Tip 13: grote beurt voor gazon

De maand april is uitermate geschikt om het gazon op te knappen. In deze tijd is er altijd veel mos in het gazon en door het late koude voorjaar was er tot voor kort nog weinig groei. Begin met zo veel mogelijk mos te verwijderen. Dit kan met een eenvoudige verticuteerhark. Maar er zijn ook machines te huur om dit werk te doen. Als dit gebeurd is, moeten de kale plekken ingezaaid worden. Maak de grond wat los en zaai daarna het graszaad. Eventueel wat afdekken met tuinaarde uit de border. De aldus ontstane gaten daarna opvullen met gekochte tuinaarde. Daarna moet  het gazon gemest worden. Gebruik een meststof die het mos gedeeltelijk doodt en omzet in mest voor het gazon. Bij een droge periode moet men het gazon water geven om het graszaad te laten ontkiemen. Het is verstandig om na de behandeling zo min mogelijk op het gras te lopen.

Op schaduwplekken eventueel wat extra mesten. Als het gazon er erg slecht uitziet, kunt u overwegen een keer het gazon te vernieuwen. Omspitten en dan opnieuw inzaaien of graszoden erop. Het gazon moet ook regelmatig belucht worden, dit kan eenvoudig door met een greep gaten te prikken. Hierdoor kan het gras weer zuurstof opnemen.

Na het gras moet ook de border gemest worden; doe dit met organische mest.

Extra tip: bladverliezende heesters zijn nog deze maand uit de volle grond te leveren, daarna alleen in een container. Groenblijvende heesters en coniferen zijn langer uit de volle grond te leveren.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2018 en nr. 15 2019.

Geef een reactie