Maranta leuconeura

Tiengebodenplant: Maranta leuconeura

Van de kleurrijke tiengebodenplant (Maranta leucorneura) zijn vooral 2 soorten veel te verkrijgen in tuincentra, de erythroneura, met een roze nerf in het blad en de kerchoveana, met groentinten. Vanwege zijn vermogen om ’s avonds zijn bladeren op te vouwen wordt hij in het Engels ‘prayerplant’ oftewel gebedsplant genoemd.

Standplaats

De Maranta houdt van een lichte plek, waar hij niet teveel direct zonlicht krijgt. Teveel licht veroorzaakt schade aan zijn blad. Daarnaast moet zijn standplaats lekker warm zijn. Zo rond de 20 graden. Warmer is niet zo snel een probleem, maar koudere temperaturen worden minder goed verdragen. Onder de 12 graden zal deze plant al snel wegkwijnen. Als hij te donker staat overleeft hij dit wel langere tijd, maar zal zijn bladtekening vervagen terwijl hij nou juist zo is mooi vanwege zijn blad. Zorg ook voor een tochtvrij plekje, want als hij op de tocht staat wordt hij bevattelijk voor plantenziekten.

Maranta leuconeura

Water geven

Laat de grond tussen de gietbeurten niet uitdrogen. De kluit moet steeds net licht vochtig blijven, zonder dat er een laag water in de pot komt te staan. Geef daarvoor ongeveer 1 á 2 keer in de week water. Hij verbruikt wat meer water als het warmer dan 20 graden is in het vertrek waar hij staat.

Geef in de lente en zomer eens in de maand plantenvoeding tijdens het gieten.

Aangezien de Maranta van een hoge luchtvochtigheid houdt, is het raadzaam hem elke week te sproeien en liefst nog wat vaker als hij in een ruimte met een lage luchtvochtigheid staat. Zoals wel eens het geval is als de verwarming veelvuldig aanstaat. Wat ook helpt is om hem tussen andere planten in te zetten. Veel planten bij elkaar kunnen de luchtvochtigheid enigszins verhogen.

Maranta leuconeura

Verpotten

Voorzie de Maranta elke 2 jaar van een verse laag potgrond en zo nodig van een grotere maat pot.

Snoeien

In de natuur kunnen Maranta’s erg groot worden, maar voor de woonkamer worden soorten gekweekt die veel compacter van formaat blijven. Snoeien is dus over het algemeen niet nodig, maar u kunt wel eventueel lelijk geworden blad wegknippen of takken die wat minder mooi uitgroeien. Ook kunt u de (kluit van de) plant desgewenst tijdens het verpotten scheuren in 2 of meer delen en de nieuw ontstane plantjes elk in een eigen pot zetten.

Maranta leuconeura

Bloei

Er kunnen kleine, lilakleurige bloempjes aan de plant komen, maar echte blikvangers zijn dit niet en de Maranta wordt daarom als bladplant gehouden en niet als bloeiende plant.

Maranta leuconeura

Geef een reactie