seringen in een vaas

Seringen als snijbloem, zo houdt u ze langer mooi in een vaas

Seringen zijn geliefd vanwege hun mooie bloemtrossen, die een heerlijke geur verspreiden. Ze doen het niet alleen goed in de tuin, u kunt er ook in huis van genieten. We geven tips om seringen zo lang mogelijk goed te houden in een vaas.

Seringen in mooie kleuren

Wanneer seringen in mei of juni in de tuin in bloei staan, kunt u enkele takken afknippen om binnen in een vaas te zetten. Maar ze worden ook speciaal als snijbloemen gekweekt. Dus wanneer u liever niets van uw eigen struik haalt, dan kunt u ze ook bij een bloemenwinkel kopen. De trossen zijn er in het wit, roze, lila, paars en ‘blauw’. Gebruikt u bloemtrossen uit eigen tuin, knip die dan wanneer de meeste bloemetjes al goed geopend zijn. Bij voorkeur als de zon niet op de struik staat, om verwelking tegen te gaan. En plaats ze al in de tuin in water, zodat de trossen niet gaan hangen. Om ze vervolgens lang goed te houden, kunt u verschillende voorzorgsmaatregelen nemen.

seringen in een vaas

Brandschone vaas

Des te minder bacteriën er in het water terechtkomen, des te langer blijven de seringen goed. Dit begint met een brandschone vaas. Daarvoor kunt u hem schoonmaken met afwasmiddel of door hem te behandelen met schoonmaakazijn. In een eerder artikel geven we verdere tips voor een stalend schone vaas. Seringen kunnen niet tegen zink, dus gebruik geen zinken vaas. Een doorzichtige, glazen vaas heeft daarnaast het voordeel dat u het waterniveau in de gaten kunt houden. Vul de vaas vervolgens voor 2/3 met lauwwarm water. Seringen hebben graag een wat grotere laag water dan andere snijbloemen en drinken veel. Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water, zodat het water beter schoon blijft en de bloemen een goede start krijgen.

pioenrozen
Lees ook: Zo geniet u langer van pioenrozen en gaan ze allemaal open

Schuin afsnijden

Om voldoende water op te kunnen nemen voor de grote bloemtrossen, kunt u de stelen van de seringen het beste schuin afsnijden met een scherp mes. Of knip de stelen schuin af met een speciaal bloemenschaartje. Verwijder vervolgens (een groot deel van) de bladeren van de stelen, zodat die geen water verbruiken.

seringen in de zon

Seringen langer vers houden

Plaats de vaas niet in de zon, in de buurt van de verwarming of naast de fruitschaal. Door de gassen van fruit kunnen seringen namelijk sneller verwelken. Vul het water elke dag een beetje aan en ververs het elke 3 dagen geheel. Snijd de bloemen bij het verversen meteen ook weer opnieuw schuin af en voeg dan ook wat bloemenvoedsel toe. Op die manier kunt u het langst van deze mooie lentebloemen genieten.

(Bron: Archief, Mooi wat bloemen doen.nl, Seasons, Home&Garden, Seringen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie