Duur 02:46
Gepubliceerd op 10 juni 2020

Schildertips van Iris Frederix: imprimatura

Schilderen is van alle tijden. Maar in coronatijd hebben steeds meer mensen het als hobby opgepakt. Het lijkt makkelijk, een penceel, verf, een doek en aan de slag, maar zo eenvoudig is het niet. Zo zijn er tal van materialen waar u uit kunt kiezen en is de opbouw van een schilderij bepalend. Kunstenaar Iris Frederix heeft tips.

Iris heeft als jonge kunstenaar (1981) al behoorlijk wat werken op haar naam staan waarvan sommige op zijn genomen in privécollecties en collecties van bedrijven in binnen- en buitenland. Bij het grote publiek wordt zij bekend als één van de coaches van het tv-programma Project Rembrandt waar ze schilders helpt met hun kunstwerken.

Tip 3: imprimatura

In de eerste aflevering van de schildertips van Iris, vertelt Iris over het materiaalgebruik. De tweede tip is de belichting. De derde tip is imprimatura. Imprimatura is de ondergrond van een schilderij voorzien van een dun laagje verf. Iris geeft de ondergrond eerst een kleur, een ondertint, middentoon. Daarop kunt u vervolgens een onderschildering maken, dat heet een grisaille. U schildert dan met donker en licht en met de middentoon die eronder zit, heeft u een perfecte basis om het schilderij verder uit te werken.

De schildertip van Iris Frederix is ook te zien in het MAX Ouderenjournaal van 10 juni 2020.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer