Duur 02:19
Gepubliceerd op 24 juni 2020

Schildertips van Iris Frederix: het schilderen

Schilderen is van alle tijden. Maar in coronatijd hebben steeds meer mensen het als hobby opgepakt. Het lijkt makkelijk, een penceel, verf, een doek en aan de slag, maar zo eenvoudig is het niet. Zo zijn er tal van materialen waar u uit kunt kiezen en is de opbouw van een schilderij bepalend. Kunstenaar Iris Frederix heeft tips.

Iris heeft als jonge kunstenaar (1981) al behoorlijk wat werken op haar naam staan waarvan sommige op zijn genomen in privécollecties en collecties van bedrijven in binnen- en buitenland. Bij het grote publiek wordt zij bekend als één van de coaches van het tv-programma Project Rembrandt waar ze schilders helpt met hun kunstwerken.

Tip 5: het schilderen

In de eerste aflevering van de schildertips van Iris, vertelt Iris over het materiaalgebruik. De tweede tip is de belichting. De derde tip is imprimatura. Tip nummer 4 is het begin. De 5e en laatste tips gaat over het schilderen. Iris raadt olieverf aan. En ook al schildert u niet vaak, gebruik toch een pallet voor de verf. Het pallet is de afspiegeling van wat het schilderij gaat worden. Het is net zo belangrijk als het schilderij. Tip, houd hem netjes, structureer de verf. Iris hanteert een vaste indeling. Aan de buitenkant de kleuren, aan de binnenkant mengen. Meng met een palletmes en als u het pallet schoonmaakt, doe dat dan met lijnolie.

De schildertip van Iris Frederix is ook te zien in het MAX Ouderenjournaal van 24 juni 2020.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer