Duur 02:28
Gepubliceerd op 17 juni 2020

Schildertips van Iris Frederix: het begin

Schilderen is van alle tijden. Maar in coronatijd hebben steeds meer mensen het als hobby opgepakt. Het lijkt makkelijk, een penceel, verf, een doek en aan de slag, maar zo eenvoudig is het niet. Zo zijn er tal van materialen waar u uit kunt kiezen en is de opbouw van een schilderij bepalend. Kunstenaar Iris Frederix heeft tips.

Iris heeft als jonge kunstenaar (1981) al behoorlijk wat werken op haar naam staan waarvan sommige op zijn genomen in privécollecties en collecties van bedrijven in binnen- en buitenland. Bij het grote publiek wordt zij bekend als één van de coaches van het tv-programma Project Rembrandt waar ze schilders helpt met hun kunstwerken.

Tip 4: het begin

In de eerste aflevering van de schildertips van Iris, vertelt Iris over het materiaalgebruik. De tweede tip is de belichting. De derde tip is imprimatura. Tip nummer 4 is het begin. Er zijn verschillende technieken, maar om het ons niet al te moeilijk te maken legt Iris ons de makkelijkste techniek uit. Hiervoor gebruikt ze vettige potloden. Potloden van houtskool of houtskool-achtige kunnen poeder afgeven die zich vermengt met de verf en dat is zonde. Gebruik een wit of bruin potlood (lichte kleur afhankelijk van de ondergrond) om de contouren mee aan te brengen. Het voordeel van deze techniek is dat u de hele tekening kunt maken, corrigeren of zelfs stukken wissen voor u de verf op het doek doet.

De schildertip van Iris Frederix is ook te zien in het MAX Ouderenjournaal van 17 juni 2020.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer