Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica

De onverwoestbare en zeer populaire Sanseveria trifasciata (vrouwentong) heeft er tegenwoordig concurrentie bij gekregen in de vorm van de Sansevieria cylindrica. Een plant die opvalt vanwege zijn bijzonder gevormde bladstengels en die in sommige tuincentra soms zelfs te koop is met verschillend gekleurde bladpunten van viltverf.

Standplaats

De Sansevieria cylindrica doet het op veel plekken goed. Centrale verwarming? Geen probleem. De hele dag zon ook niet. Minder licht? Doet hij ook niet zo moeilijk over, al zal zijn bladtekening dan wel vervagen, wat jammer is. Dus een lichte plek heeft wel de voorkeur. Zorg er in elk geval voor dat hij in een vertrek staat waar de temperatuur minstens 10 graden blijft.

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica in alle kleuren van de regenboog.

Water geven

De waterbehoefte van deze plant is niet zo hoog. Over het algemeen is eens in de 2 á 3 weken water geven voldoende. Door zijn wortelgestel kan hij redelijk wat water opslaan, waar hij op kan teren. Geef dus zeker niet zoveel water dat de grond steeds nat blijft. Zijn wortels zijn hier niet op ingesteld en het is iets wat deze zeer sterke plant toch flink kan verzwakken en op de langere duur zelfs de genadeklap kan geven. In de winter nog wat minder water geven en in elk geval pas weer op het moment dat de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. Alleen bij langdurige warme en zonnige periodes zal wat vaker water geven nodig zijn.

Geef tijdens de lente en zomer om de 3 á 6 weken plantenvoeding tijdens het gieten. Ook de voedselbehoefte is niet heel groot bij deze plant en teveel voeding werkt zelfs averechts.

Sansevieria cylindrica

Verpotten

Voorzie de Sansevieria cylindrica elke 2 á 3 jaar van een nieuwe laag potgrond en geef alleen een grotere maat pot als dit nodig is. Als deze plant in een te grote pot staat, houdt de aarde langer vocht vast, wat zijn wortels niet ten goede komt. Zorg daarom ook voor een pot met een goede afvoer/drainage. Staat de plant echter te krap, dan zult u dat ook merken, want dat zal hij zich met behulp van zijn wortels vanzelf uit de pot werken.

Snoeien

De Sansevieria cylindrica hoeft niet gesnoeid te worden. Groeit hij erg wijd uit, dan kunt u eventueel wat bladeren aan de onderkant van de plant wegsnijden, zodat zijn omvang wat afneemt. Dit staat echter niet altijd even fraai en u loopt het risico dat u de andere bladeren erbij beschadigt, dus laat de plant als het kan ongestoord groeien.

Bloei

Er kunnen bloemen in deze plant ontstaan, maar hij wordt vooral vanwege zijn blad gehouden.

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica in bloei.

Giftig

De Sansevieria cylindrica is licht giftig.

Geef een reactie