Peperomia caperata

Rattenstaartje: Peperomia caperata

Het rattenstaartje (Peperomia caperata) heeft hartvorming, sterk geribbeld groen of donkerpurper blad. Dat is zijn voornaamste sierwaarde, want de bloemen in de vorm van steeltjes met daarop wit stuifmeel zijn wat minder spectaculair. Aangezien die doen denken aan het staartje van een rat heeft hij daar wel zijn Nederlandse naam aan te danken. Zijn Latijnse naam is afkomstig van de familie waaruit hij komt, de Piperaceae en hij is dan ook verwant aan de peperplant.

Standplaats

Geef deze Peperomia een lichte, maar niet al te zonnige plek in huis. Anders loopt u het risico dat de bladeren verkleuren. Hij blijft vrij klein en is daardoor erg geschikt ter decoratie op een plek waar u niet zoveel ruimte heeft. Hij heeft een hekel aan tocht en grote temperatuurverschillen, dus verplaats hem niet te vaak en zorg voor redelijk stabiele omstandigheden.

Water geven

Het rattenstaartje is een half-succulent, wat betekent dat hij water kan opslaan voor karige tijden, maar wel minder effectief dan bijvoorbeeld een echte succulent of cactus. In elk geval moet u er wel op letten met watergeven. Geef eens per week een beetje water en laat de kluit tussen 2 gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen voor u opnieuw water geeft. Zorg er daarnaast voor dat u niet op de kern van de plant zelf giet, want dan kan de plant gaan rotten. Dus begiet alleen de grond of geef van onderaf water en laat in dat geval geen laagje water in de pot staan.

In het groeiseizoen (lente – zomer) elke maand plantenvoeding tijdens het gieten geven.

Peperomia caperata

Peperomia caperata met purper blad.

Snoeien

Het rattenstaartje hoeft u niet te snoeien, maar lelijk geworden blad kunt u eraf knippen of voorzichtig uit de plant draaien.

Verpotten

Het rattenstaartje groeit niet zo snel, dus verpotten hoeft niet regelmatig te gebeuren. Voorzie hem eens in de 2 á 3 jaar van nieuwe potgrond en geeft hem daarbij zo nodig ook meteen een groter maatje pot.

Geef een reactie