De haard aan op windstille dagen? Het RIVM wil dit voorkomen

Een haardvuur is erg gezellig, maar heel goed voor het milieu en de gezondheid is het niet. Daarom gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf 1 november 2019 het stoken onder ongunstige weersomstandigheden afraden. Iedereen die dit wil kan zich aanmelden voor het zogenoemde ‘stookalert’, dat de organisatie verstuurt als de voortekenen laten zien dat men de haard of houtkachel beter kan doven. 

Rook

Een haardvuur brengt naast veel warmte ook veel rook met zich mee.”Bij de verbranding van hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) benzeen en koolmonoxide”, legt het RIVM uit op de eigen website. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.”

Wanneer wordt een stookalert verstuurd?

Hoewel de haard of houtkachel ontsteken dus nooit een gezonde optie is, is het negatieve effect nog groter als het buiten windstil is. Dan blijft de rook uit de schoorsteen langer hangen in de lucht. Als de luchtkwaliteit door bijvoorbeeld smog of fijnstof al slecht is, verergert de rook de situatie. In zo’n geval kan het RIVM er dus een stookalert uitsturen. Dit alert komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2018 worden er al plannen gemaakt om een dergelijke waarschuwing te verzenden in het geval van ongunstige weersomstandigheden.

Meten is weten

Om te bepalen wanneer een stookalert geen overbodige luxe is onderhoudt het RIVM contact met het KNMI. De 2 instanties hebben dagelijks contact over de weersverwachting. Zodoende weet het RIVM of er veel wind wordt verwacht of juist niet. Om te weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit bekijkt het RIVM de cijfers van de website luchtmeetnet.nl. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het RIVM zelf, de provincie Limburg en een aantal regionale en lokale organisaties die zich onder meer bezighouden met de kwaliteit van de lucht. De betrokken organisaties leveren allen de meetgegevens van hun eigen meetpunten, waarna deze samen worden gevoegd op een interactieve kaart waarop af te lezen is hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.

Stookalert ontvangen?

Wilt u voortaan een stookalert van het RIVM ontvangen? Dat kan. U kunt zich hiervoor aanmelden op de website van het RIVM. U krijgt een e-mail wanneer het rijksinstituut besluit tot het uitsturen van zo’n alert. Dit alert is niet alleen voor mensen met een houtkachel of haard; iedereen kan zich aanmelden.

(Bron: RIVM, AD)

Geef een reactie