Overlast door houtkachels en open haard wordt gemeentelijke bevoegdheid

Veel mensen genieten van een houtkachel of open haard in huis, maar het zorgt ook voor heel veel overlast. Mensen vinden het stinken of worden er zelfs behoorlijk ziek van. Tot nu toe konden gemeenten daar weinig tegen doen, maar op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat het Platform Houtrook de overlast van houtstook voor burgers nu onderzoeken en mogelijke oplossingen in kaart brengen.

Gemeentelijke bevoegdheid

Op donderdag 15 december is er overleg geweest tussen de vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Stichting Houtrookvrij, het Longfonds, GGD’s en houtkachelfabrikanten. Afgesproken is dat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2019 de aanpak van houtstook een gemeentelijke bevoegdheid wordt. Ook krijgen gemeenten lokale afwegingsruimte via het omgevingsplan. Nu is het nog lastig als gemeenten willen handhaven op overlast door houtrook, omdat onduidelijk is wanneer het schadelijk is voor de volksgezondheid en wanneer ingrijpen noodzakelijk is. Ook hebben gemeenten nu onvoldoende juridische mogelijkheden om te kunnen handhaven.

Fijnstof

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Bij het stoken van hout komen stoffen zoals fijnstof vrij, die nadelig zijn voor de gezondheid. Auto’s zijn steeds schoner geworden en houtrook is nu de belangrijkste bron van fijnstof. Via ramen, deuren of ventilatieroosters dringt de rook huizen binnen en in een onderzoek dat eerder dit jaar gedaan is liet Milieu Centraal weten dat 1 op de 10 Nederlanders grote last heeft van buren die een houtkachel of open haard stoken. Bijna de helft van de 700 ondervraagden vindt vuurtjes stinken. Volgens de milieu-organisatie hebben de mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen vaak gezondheidsproblemen.

Ernstige klachten

De noordelijke GGD’s hebben eind 2015 in samenwerking met de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan bij gezinnen met ernstige klachten door houtrook afkomstig van de buren. In veel gevallen was de hoeveelheid fijnstof in huis te groot. Houtrook kan leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid.

Kankerverwekkende en giftige stoffen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde in 2011 dat fijnstof afkomstig van houtrook tot een vergelijkbare ontsteking in de longen kan leiden als verkeersgerelateerd fijnstof. Qua dna-schade lijkt fijnstof van houtverbranding zelfs schadelijker. Ook het Longfonds onderschrijft dit. “Als een open haard 2 uur brandt, stoot je evenveel fijnstof uit als bij een autorit van Amsterdam naar Milaan”, zegt directeur Hendrien Witte van de patiëntenvereniging van het Longfonds op de website van de NOS. Ook komen bij het stoken van hout kankerverwekkende en giftige stoffen vrij, zoals koolmonoxide.

Zelf maatregelen nemen

Door schoon te stoken, het tijdig laten vegen van het rookkanaal en rekening te houden met weersomstandigheden, zoals mist, kunnen particulieren zelf al een deel van de overlast verminderen. Sommige gemeenten geven al actief voorlichting hierover, zoals Den Haag, Laren en Zeist. Met informatie over schoon stoken worden inwoners bewust gemaakt van het belang hiervan.

(Bron: ANP, NOS, agriholland.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. spooky says:

  mijn buren stoken ook hout waar verf en andere bestanddelen op zitten want de stank is af en toe niet te harden je kunt geen raam open zetten als ze aan het stoken zijn , maar ja je wilt geen ruzie met je buren en als je er eens wat van zegt ben je een zeurpiet dus laten we het maar zo
  maar gezond is het niet

  1. Jos Merks says:

   Hallo Spooky,
   Wordt toch de hoogste tijd dat je er iets aan gaat doen. Als tenminste je gezondheid je lief is.
   Hartelijke groet
   Jos Merks

 2. Jos Merks says:

  Onder het kopje: Zelf maatregelen nemen staat beschreven:
  “Met informatie over ‘schoon’ stoken worden inwoners bewust gemaakt van het belang hiervan.”
  Laat mij u even uit de droom helpen. SCHOON stoken bestaat niet. Het is hooguit MINDER SMERIG stoken.
  Bij het verbranden van hout of houtpellets komen ALTIJD voor de gezondheid schadelijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine PAK’s e.d. zowel binnenshuis als dat het via uw schoorsteen naar buiten gaat en bij uw buren naar binnen komt. De rook is zwaarder dan lucht en daalt dus zodra het afkoelt en komt via kieren, ventilatieroosters of soms zelfs wordt het aangezogen indien men mechanische ventilatie heeft, zoals dat vaak in nieuwbouw voorkomt. ook kunt u er hart- en vaatziektes van krijgen en kunt u luchtwegproblemen ontwikkelen. Er is maar één echte oplossing en dat is NIET STOKEN. Kies voor WTW, elektrisch of gas.
  Veel informatie vindt u op houtrook.nl of houtrookvrij.nl of bij het longfonds.