Overstappen op elektrisch koken? Dit zijn de verschillen tussen keramisch en inductie
Publicatiedatum: 16 augustus 2025
Bent u op zoek naar een nieuwe manier van koken? Wellicht wilt u van het gas af en zoekt u een alternatief. Of mag u een nieuwe keuken uitzoeken en heeft u de keuze voor de soort kookplaat. Keramisch en op inductie koken lijkt op het eerste oog op elkaar. Het is immers allebei een zwarte glasplaat. Maar er zit wel degelijk verschil tussen.
Voordat we de verschillen uitleggen, vertellen we eerst wat keramisch en inductie inhoudt. Dan kunt u zelf een afweging maken wat voor uw situatie de betere optie is. Een ding staat vast: bij beide opties kookt u elektrisch.
Wat is keramisch koken?
Een keramische kookplaat verwarmt door middel van elektrische verwarmingselementen. Deze zijn te herkennen aan rode spiralen in de plaat als hij aanstaat. Hierbij wordt de volledige kookzone verwarmd, ook al zet u er een kleinere pan op. Het kost best wat tijd om de kookzone warm te krijgen. En ook om weer af te koelen. Dus wanneer u water kookt duurt het even voordat het aan de kook is, maar ook het zachter zetten kost tijd. Wanneer u voor het eerst op een keramische kookplaat gaat koken, zal het dus best even wennen zijn.
Wat is koken op inductie?
Bij inductie wordt de pan verwarmd via een magnetisch veld. Hiermee wordt de kookplaat zelf dus niet warm, maar alleen de plek waar de pan op staat. Wanneer deze van de kookzone afgehaald wordt, stopt ook direct het verwarmingselement. Een pan met water raakt snel aan de kook. Wanneer u de plaat lager zet, zal dit ook direct effect hebben. Er zijn diverse zaken om rekening mee te houden bij het uitzoeken van zo’n kookplaat. In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten.

Hoe zit het in aanschafkosten van keramisch en inductie?
Het kopen van een keramische kookplaat is goedkoper dan een inductieplaat. Daar staat tegenover dat een keramische plaat meer vermogen gebruikt dan inductie, waardoor de energierekening op jaarbasis hoger uit zal vallen. Het verschil is ongeveer 50 kWh in een jaar.
Schakelt u voor het eerst over op elektrisch koken? Let dan ook op of u genoeg elektriciteitsgroepen in de meterkast heeft. Beide platen vragen in één keer zoveel stroom. Dus soms is het nodig om hier een nieuwe, losse groep voor te laten aanleggen. Win hierover advies in bij een vakman.
Is het nodig om nieuwe pannen te kopen?
Voor beide kookplaten is het belangrijk dat de onderkant van de pan zo plat mogelijk is. Heeft u eerder (jarenlang) op gas gekookt? Dan kan het zijn dat de bodem wat krom getrokken is. In dat geval is het aan te raden om nieuwe pannen te kopen. Daarnaast heeft inductie een magnetische bodem nodig. Veel pannen hebben dit, maar niet alle.

Let op met een pacemaker bij inductie
Heeft u een pacemaker? Dan is het goed om te overleggen met uw arts. Vanwege de magnetische velden van een inductieplaat, kunnen de instellingen van uw pacemaker veranderen. Wellicht is deze vorm van koken dan niet geschikt voor u. Bij een keramische kookplaat heeft u hier geen last van.
Wat is de betere optie?
Het ligt natuurlijk geheel aan uzelf en aan uw situatie, wat de betere optie is. Maar voor gebruiksgemak, snelheid en veiligheid is een inductiekookplaat een nét iets betere optie. Hij verbruikt minder stroom, al is de aanschaf ervan wel iets hoger. Alleen het deel waar de pan op staat wordt verwarmd en koelt daarna meteen af. U kunt sneller beginnen met koken, omdat de pan sneller warm is. Alleen is het wel opletten wanneer u een pacemaker heeft. Die reageert niet altijd goed op het elektrische veld.
(Bron: archief, CoolBlue, Voedingscentrum, Hier. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.





Mijn ervaring met inductie is dat als ik pannenkoeken bak, dat aan de buitenkant van de pan in de ronding het beslag nog vloeibaar is en in het midden zou de pannenkoek zowat verbranden, op keramisch gaat het net als op gas, wanneer het beslag aan de buitenrand droog is en lichtbruin verkleurd , dan is de pannenkoek goed om om te draaien mijn voorkeur gaat uit naar keramisch
met goede pannen gebeurt dit niet. ga naar de Bijenkorf, die hebben goede pannen voor inductie
Het probleem dat bijv. pannekoeken op de inductie kookplaat niet gelijkmatig bakken, ligt vooral aan de pan. Ik heb zowel met keramisch als inductie gekookt en gemerkt dat er veel pannen zijn waarvan de bodem niet gelijkmatig warm wordt.
Ook zijn er grote verschillen in de warmte die bij een bepaald vermogen op inductiewordt opgewekt.
Ik heb een goedkope pan van Aldi, die wordt véél heter dan de meeste andere pannen.
Helaas kun je er geen peil op trekken welke pan in dit opzicht beter is. Aldi verkoopt pannen onder dezelde merknaam met heelverschillende
Mijn reactie vloog per ongeluk weg…
Samengevat: pannen kunnen verschillen in zowel in de mate waarin de bodem goed tot aan de rand opwarmt en in de hitte die ze bij een bepaalde vermogens stand van de inductiekookplaat bereiken.
Goedkoop of duur maakt daarbij niet het verschil.
Een goede gietijzeren koekenpan zal wel gelijkmatig opwarmen omdat de bodem helemaal uit ijzer bestaat, wat bij los ingezette inductie bodems kennelijk niet het geval is.