Ouderen verlagen woningprijs meer dan jongeren

De woningmarkt trekt weer aan. Sinds 2013 worden er steeds meer woningen verkocht en sinds mei 2014 stijgen ook de prijzen in veel gebieden weer. In september van dit jaar waren we eindelijk weer terug op het prijsniveau van februari 2004. De crisis op de woningmarkt lijkt voorbij te zijn.

Ouderen laten woningprijs meer zakken

Maar hoe hebben huizenverkopers zich tijdens de crisis gedragen? Is er veel verlies gedraaid en door wie? Het Kadaster deed onderzoek en wat blijkt: gedurende de crisis hebben oudere verkopers de verkoopprijs van hun woning meer laten zakken dan jongere verkopers. Verkopers van boven de 75 jaar verkochten hun woning in 2014 voor 17% minder dan in 2008, terwijl verkopers van 36 tot en met 45 jaar de prijs ‘slechts’ met 9% hebben laten zakken. Er is een algemene trend zichtbaar: hoe ouder de verkoper, hoe groter de prijsdaling.

Verklaring

Maar waarom zijn de oudere verkopers zo sterk met hun prijs gedaald? Een eerste verklaring is dat oudere verkopers vaker de koopwoningmarkt verlaten nadat zij hun woning hebben verkocht, zij gaan naar een huurwoning of verzorgingshuis, maar zoeken geen nieuwe koopwoning. Een tweede verklaring voor de verschillende prijsontwikkelingen is dat ouderen hun woning vaak hebben aangekocht in een periode waarin de prijzen een stuk lager waren dan nu. Hierdoor komen zij minder snel in financiële problemen als zij zakken met de verkoopprijs.

Heeft u uw woning tijdens de crisis verkocht? En bent u vervolgens erg in de prijs gezakt?

Geef een reactie

Reacties (2)

  hedwich says:

  Ik heb in 2014 mijn woning verkocht en ben behoorlijk met de prijs gezakt, dat kwam deels doordat het wachten op een koper die meer wil betalen ook een hoop geld kost door dubbele kosten voor verzekering, gas en electriciteit etc. etc. plus de onrust door steeds dichterbij komende kans op aardbevingsschade
  Dat en de rust die er komt doordat je van de rompslomp af bent gaf de doorslag, ondanks de teleurstelling over de flink lagere opbrengst die bedoeld was als extra voorziening voor de oude dag.

  dumast says:

  Wanneer je als oudere je woning snel kwijt wilt dan moet je wel omlaag met de prijs.
  Er zijn in Nederland ca 600.000 ouderen met een eigen huis dat of voor een groot gedeelte is afbetaald of welke zelfs helemaal vrij zijn van hypotheek. Het grote probleem echter is dat er totaal geen mogelijkheden zijn voor ouderen om geld uit de stenen te halen ( opeet hypotheek etc.). Wanneer dat het geval zou zijn zou er voor veel ouderen een betere tijd aanbreken (meer bestedings mogelijkheden, pensioen aanvulling, aanpassingen in huis zodat we er langer in kunnen wonen enz.). Vroeger bestond deze opeet hypotheek in verschillende vormen. Misschien zou het voor MAX een aanrader zijn om zich hierin eens te verdiepen om te zien of en wat er wel mogelijk is voor deze ouderen om hun zodoende op een of andere manier een betere oude dag te kunnen bezorgen. Graag hoor ik hier iets over.
  MAX maak je hiervoor eens sterk.