open haard

Open haard of schoorsteen laten verwijderen? Wat kost het en kunt u subsidie krijgen?

Een open haard geeft warmte en werkt sfeerverhogend, maar bij lang niet iedereen zijn ze nog geliefd. Gebruikt u hem niet of nauwelijks, dan kan het interessant zijn om hem te laten verwijderen. In steeds meer gemeenten kunt u daar subsidie voor krijgen. Wat zijn de kosten en wat komt er verder bij kijken? We hebben het voor u uitgezocht.

Wat kost het om een open haard te verwijderen?

Hoeveel het kost om een open haard te verwijderen, is van verschillende zaken afhankelijk. Wilt u alleen de schouw in de woonkamer verwijderen, of ook het rookkanaal en de schoorsteen op het dak? Heeft u een ouder huis en kan er asbest in het rookkanaal verwerkt zijn? Maakt de haard onderdeel uit van een dragende constructie en heeft u wel of niet een vergunning nodig van uw gemeente? In het geval van een eenvoudige verwijdering moet u rekenen op een bedrag tussen de 1.500 en 2.000 euro. Bij een ingewikkeldere verbouwing komt dit al snel op zo’n 3.000 tot 5.000 euro.

Kunt u subsidie krijgen voor het verwijderen van de open haard?

Ruim 100 gemeenten doen mee aan het Schone Lucht Akkoord (SLA), dat als doel heeft om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Lokale overheden worden hierbij financieel ondersteund en kunnen daardoor onder andere subsidies verlenen aan degenen die hun rookkanaal, waaronder een open haard, willen verwijderen. Het budget voor 2024 is 5 miljoen euro. Het Rijk dekt de helft van de subsidie die inwoners ontvangen. De gemeente de andere helft. Inwoners van deelnemende gemeenten kunnen bij hun eigen gemeente informeren of er gebruik kan worden gemaakt van subsidie en zo ja een aanvraag doen.

houtkachel
Lees ook: De houtkachel aan? Dit zijn de gevolgen

Het verschilt per gemeente aan welke voorwaarden u moet voldoen om de subsidie te ontvangen. U kunt daar bij uw gemeente naar vragen. Zo is het vaak vereist om foto’s met de aanvraag mee te sturen of een offerte van een aannemer. Ook verschilt de hoogte van het bedrag. In de ene gemeente ontvangt u 1.000 euro en in de andere 1.500 euro. Per adres kan er voor maximaal 1 kachel of open haard subsidie worden aangevraagd.

Wat zijn de voordelen van het verwijderen van een open haard?

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij als fijnstof, roet, PAK’s en koolmonoxide. Door te stoppen met het stoken van hout, verbetert de luchtkwaliteit. Een schouw en het rookkanaal kunnen compact van formaat zijn, maar ook flink wat ruimte innemen. Door ze te verwijderen krijgt u er dus extra ruimte bij in huis. Ook vermindert het risico op lekkages aan het dak en hoeft u de schoorsteen voortaan niet meer te laten vegen. Wilt u uw open haard niet meteen verwijderen, maar wel schoner stoken? Dat kan onder andere door te stoken met droog hout. Op de website van MAX Meldpunt vindt u daarnaast een filmpje over stoken via de Zwitserse methode.

(Bron: schoneluchtakkoord.nl, uw-haard.nl, AD, Omroep Gelderland, regioonline.nl RTL Nieuws, VT Wonen, sloop-gigant.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  Dirck says:

  Als ik geen snoeihout hoef af te voeren en van buren ook vaak kreeg in goede gesloten haard?
  Nee, een open haard is tocht gat en dure verspiller maar de hout kachels kunnen rendabel zijn.
  Ook is bij stroomstoring elke C.V. en Warmtepomp ook uit en zit je in de koude!

  Nu er meer EV op straat komen + Warmtepompen lijkt meer stroomstoringen komende jaren normaal te worden.
  Ik ga deze echt niet weg doen voor de zekerheid.
  Ook is vooral dunne snoeihout eerder droog en minder zaagwerk en niet meer kloven.
  Zelf een versnipperaar en in stalen mand opstoken na vullen is hele avond leuk, en brand ook schoon op.
  Wel een vocht meter nodig en niet vers gesnoeide de gehele buurt uitroken.