sociale huurwoning

Op zoek naar een sociale huurwoning? Grote steden onderzoeken of dat flexibeler kan

Ingeschreven staan voor een sociale huurwoning in de ene stad, maar ook in andere steden een woning kunnen zoeken? De 4 grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht doen er onderzoek naar om wachttijden mee te nemen naar een andere grote stad.

Wachttijd meenemen

Amsterdamse wethouder Laurens Ivens legt in de Volkskrant uit dat de wachttijden voor een sociale huurwoning in Amsterdam bizar lang kunnen zijn. “Afhankelijk van je situatie en wensen heb je een jaar of 14 geduld nodig”, zegt hij. Om dit probleem te verminderen onderzoekt Amsterdam samen met Rotterdam, Den Haag en Utrecht de mogelijkheid om de opgebouwde wachttijden mee te nemen naar andere steden. G4 wordt de samenwerking tussen de steden genoemd en als voorzitter van de G4 neemt Amsterdam het voortouw.

Flexibeler

Als huurders in de 4 steden bijvoorbeeld vanwege hun werk of specifieke woonwensen willen verhuizen, dan kan dat vaak wel in de omliggende gemeenten van de stad, maar niet naar andere steden in het land. Zo kan iemand op leeftijd niet zo eenvoudig in de buurt van de kinderen gaan wonen als dat de wens is. De nieuwe aanpak moet dat eenvoudiger gaan maken. Maar exporteert Amsterdam dan niet zijn eigen woonprobleem naar de andere steden, vraagt de Volkskrant zich af. “Nee, we hebben een gezamenlijk probleem, dat is precies wat erachter zit. Als je de schaal groter maakt, wordt het probleem kleiner. Mijn Utrechtse collega Paulus Jansen pleit er zelfs voor om het landelijk te doen”, zegt Ivens. Ivens sluit niet uit dat ook veel mensen juist naar Amsterdam willen.

(Bron: volkskrant.nl)

Geef een antwoord