voedselhygiëne

Hoe is het gesteld met de voedselhygiëne bij restaurants?

Niemand eet graag in een restaurant met vieze keuken, maar hoe weet u welke horecazaken het wel en welke het vooral niet zo nauw nemen met de voedselhygiëne? Dit kan via de horeca inspectiekaart van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze is sinds april 2017 actief voor Utrecht en wordt op 28 aangevuld met gegevens uit Den Haag.

Inspectiekaart

Momenteel kan iedereen die de inspectiekaart raadpleegt op de site van de NVWA zien welke restaurants in Utrecht zich houden aan de regels. Alle zaken die dat doen, zijn groen gekleurd op de kaart. Horecagelegenheden die verbeterpunten hebben, zijn geel. Momenteel staan er geen rode stipjes op de kaart, wat betekent dat er in Utrecht geen zaken zijn gesloten omdat zij zich niet aan de regels houden. Welke kleur wordt toegekend, wordt bepaalt tijdens de inspectie die de NVWA uitvoert. Soms voert de autoriteit langere tijd geen controle uit, waardoor niet elk etablissement beoordeeld is. Deze plekken worden aangeduid met een wit icoontje op de kaart.

Binnenkort op de kaart

Naast Utrecht, kunnen geïnteresseerden vanaf 28 augustus 2017 ook bekijken hoe het gesteld is met de voedselveiligheid in de keukens van restaurants in Den Haag. Het is de bedoeling dat de NVWA in 2018 de gegevens van Amsterdam, Rotterdam en de rest van het land toevoegt. Zodoende kunt u van tevoren al zien hoe het restaurant waar u heen gaat het op dit gebied doet.

Dit doet de NVWA

In Nederland worden alle bedrijven die met voedsel werken geïnspecteerd door de NVWA. Zij controleren op 3 aspecten:
1. Of er door het bedrijf juist omgegaan wordt met voedsel (geen gebruik van vieze snijplanken etc.)
2. Of er in de keuken de juiste hygiëneregels worden nageleefd (handen gewassen na toiletbezoek etc.)
3. Wat er gedaan wordt om ongedierte buiten de deur te houden.

Als de restaurants geen voldoende scoren op alle punten, dan krijgen zij verbeterpunten en een boete. Verbetert de situatie niet? Dan kan sluiting de volgende stap zijn.

(Bron: inspectiekaart NVWA, RTV West, Nu.nl)

Geef een reactie