Kringloopdag

Nationale Kringloopdag: speciale aandacht voor alle facetten van de kringloopwinkel

5 oktober 2019 is het Nationale Kringloopdag. Op deze dag is er aandacht voor alle facetten van de kringloop en worden er bij winkels overal in het land speciale activiteiten georganiseerd.  

Geen ouderwets imago meer

Kringloopwinkels in Nederland doen de laatste jaren goede zaken. Zij zijn van het ouderwetse imago af en trekken veel publiek. Om de kringloopwinkels te promoten organiseert de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) voor de 11e keer de Nationale Kringloopdag.

Met de bus naar alle kringlopen

Kringloopketen RataPlan organiseert op deze dag de Ronde van RataPlan. U kunt meerijden met één van de bussen die u tussen de RataPlan winkels rondrijdt. Verder organiseert de keten een lunch en muzikale optredens in de winkels. In totaal heeft RataPlan 23 vestigingen, maar deelnemers kunnen tijdens de busrit op- en afstappen waar ze willen.

Veel activiteiten

Bij de kringloopwinkels van Stichting Kringloop Alphen in Alpen aan den Rijn staat er een prijzenrad bij de kassa. Bij de Dorcas kringloop in Genemuiden gaat alles op Nationale Kringloopdag met 50 procent korting de deur uit en bij de Opnieuw & Co kringloop in Papendrecht kunt u uw mogelijk waardevolle spullen laten taxeren door een taxateur. Tweedehandswinkels door het hele land organiseren op 5 oktober soortgelijke activiteiten.

Een tweede kans voor spullen én mensen

Het gaat op de Nationale Kringloopdag niet alleen om de spullen die in tweedehandswinkels een tweede kans krijgen. De BKN organiseert deze dag om het publiek kennis te laten maken met deze bijzondere branche. In kringloopwinkels krijgen namelijk niet alleen spullen, maar ook mensen een tweede kans.

In de kringloopbranche werken zo’n 15.000 mensen, waarvan een groot deel geen toegang heeft tot de reguliere arbeidsmarkt Dit kan komen omdat zij bijvoorbeeld langdurig werkeloos zijn, moeten re-integreren na een gevangenisstraf of gehandicapt zijn. Deze werknemers zijn wel welkom bij kringloopzaken die zijn aangesloten bij de BKN. Daarnaast werken er veel vrijwilligers in kringloopwinkels.

Documentaire ‘Het succes van de kringloopwinkel’

Dat de kringloop meer is dan alleen een verkooppunt voor tweedehands spullen, blijkt ook uit de documentairereeks Het succes van de kringloopwinkel van de VPRO. Kringloopwinkels zijn niet alleen een commercieel, maar ook en sociaal succes. In 1 van de afleveringen is bijvoorbeeld te zien dat ’s morgens bij de koffie de problemen van de medewerkers worden besproken.

Milieuvriendelijk

De kringloopwinkels willen tijdens de Nationale Kringloopdag ook laten zien wat tweedehandswinkels doen voor het milieu. Door producten te hergebruiken hoeft er minder afval weggewerkt te worden en dat bespaart veel CO2 uitstoot.

Mocht u ook willen rondsnuffelen in een kringloopwinkel op de Nationale Kringloopdag, dan kunt u op deze website alle deelnemende winkels bij u in de buurt vinden.

(BKN, Rataplan, Alphens.nl, Papendrecht.nl, Genemuiden Actueel)

 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Kringloopwinkels dragen belangrijk bij aan een beter milieu. Ik kan me nog een tijd herinneren, dat alle gebruikte goederen gewoon en kleding weggegooid werd en dat er voortdurend nieuwe goederen werden aangeschaft. Nu krijgen veel meubels, kleding en huishoudelijke spulletjes een tweede leven, waardoor er veel minder geproduceerd hoeft te worden, ten koste van de planeet. Veel meubels, kleding, fietsen en huishoudelijke spullen zijn afkomstig van mensen die naar een verzorgingshuis gaan, of een fase later, komen te overlijden. Anderzijds kunnen armlastige mensen, voor een redelijke prijs aan huisraad of een fiets komen. De kringloopwinkel is daarmee een zéér belangrijke schakel in het streven naar een betere wereld.