Murdannia

Murdannia loriformis

De Murdannia loriformis is een betrekkelijk nieuwe kamerplant, maar wel één die snel heel populair geworden is. In Azië wordt hij gebruikt om geneesmiddelen van te maken, maar in Nederland houden we hem vooral om zijn mooie tweekleurige blad, met zilver- en groentinten.

Standplaats

De Murdannia loriformis heeft veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Hij houdt van warmte, dus staat graag in de warme huiskamer. Zorg ervoor dat hij in elk geval in een vertrek staat waar de temperatuur niet onder de 10 graden komt.

Murdannia loriformis

Water geven

Houd de kluit steeds net licht vochtig. De grond mag niet uitdrogen, maar er mag ook geen laagje water in de pot blijven staan. Hoe vaak u daarvoor water moet geven hangt af van de temperatuur en hoeveelheid licht van zijn standplaats, maar zal over het algemeen uit komen op minimaal eens per week een scheut water.

Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. De Murdannia houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus sproei wekelijks als de lucht in huis droog is.

Bloei

Er kunnen kleine, witte bloempjes aan de Murdannia komen, maar daar heeft de plant niet zijn sierwaarde aan te danken.

Murdannia loriformis

Snoeien

Deze plant groeit compact uit en wordt niet hoger dan een centimeter of 40, dus in de praktijk hoeft u hem waarschijnlijk nooit te snoeien. Wel kunt u eventueel lelijk geworden blad uit de plant knippen.

Verpotten

Voorzie de Murdannia elke 2 jaar van een nieuwe laag potgrond en zo nodig een grotere maat pot.

Geef een reactie